Radomskie
Rozpoczyna się czas paprykowych żniw
Na rynku pojawiła się czerwona papryka, która jest uprawiana przez krajowych producentów. O ile konsumenci są zadowoleni, to producenci muszą się liczyć z małym zyskiem w tym roku. Dlaczego?
Paweł Myziak z Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej mówi, że cena warzywa w skupie wynosi zaledwie 4 zł za kilogram. - To na granicy opłacalności - powiedział Paweł Myziak:
Paweł Myziak dodaje, że papryka zabezpiecza krajowe potrzeby:
Marek Klimek, wójt Potworowa, który leży w tzw. zagłębiu paprykowym w Polsce mówi, zdecydowana większość rolników z terenu gminy zajmuje się uprawą papryki:
Z obecności papryki w kuchni cieszą się najbardziej gospodynie z zagłębia paprykowego:
Szacuje się, że obecnie z regionu obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów, Stara Błotnica, Rusinów i Wyśmierzyce pochodzi ok. 90% krajowej produkcji tego warzywa.