Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: Boże Narodzenie
Dziś jest: Środa, 25 grudnia 2024

REGION

Luty czasem powrotów do dobrych nawyków żywieniowych

piątek, 17 lutego 2023 13:20 / Autor: Monika Nowakowska
Luty czasem powrotów do dobrych nawyków żywieniowych
Monika Nowakowska

Za nami już przeszło 5 tygodni nowego roku. Wraz z jego początkiem wiele osób zdecydowało się na podjęcie zmian w dotychczasowym życiu. Postanowienia noworoczne bardzo często dotyczą stylu życia. Wykupiony karnet na siłownię, rozplanowane godziny joggingu, ograniczenie używek, to tylko niektóre działania mające na celu poprawę kondycji. Prym jednak zdecydowanie wiodą deklaracje zmiany diety. Co zatem jeść, aby wytrwać w postanowieniach i by móc pochwalić się smukłą sylwetką, gdy nastaną ciepłe dni?

Sekret tkwi w umiejętnym doborze produktów spożywczych i… matematyce! Dokładne obliczenie zapotrzebowania energetycznego, a następnie ustalenie odpowiedniego deficytu kalorycznego to połowa sukcesu. Do pełnego sukcesu potrzebna będzie jeszcze „tylko” silna wola i wytrwałość, by trzymać się wytyczonego planu redukcyjnego. Aby motywacja do odchudzania nie przeminęła wraz z pierwszymi tygodniami nowego roku, zaplanowana dieta musi być przede wszystkim smaczna i łatwa w przygotowaniu. Niemożliwe? Dzięki włączeniu do jadłospisu krajowych warzyw nie tylko będzie smacznie, szybko ale też ekonomicznie!

Warzywa krzyżowe

Brokuły, kalafiory, kapusta biała, czerwona oraz pekińska, a także brukselka. Można je podawać na różne sposoby: od zup, kremów przez gotowanie i pieczenie aż po nadziewanie kaszami i białym mięsem. Jadane na surowo, na ciepło czy po ukiszeniu dostarczą błonnika, który zapewni uczucie sytości. Warzywa te ponadto zawierają pewne ilości białka. Nie są co prawda tak w nie bogate, jak rośliny strączkowe, ale nadal są jego dobrym źródłem.

Warzywa korzeniowe

Marchew, pietruszka, seler czy buraki to produkty bardzo niskokaloryczne, o ile nie zostaną połączone z majonezem, olejem czy inną okrasą. Podawane w surówkach, zupach, pieczone czy gotowane na parze stanowią lekkostrawny, pożywny posiłek. Dla osób lubiących kulinarne eksperymenty warto podpowiedzieć, że świetnie nadają się jako substytuty dań mięsnych. Seler jako ryba? Wystarczy gotowane plastry selera doprawić sosem sojowym i wodorostami nori i zapiekać w sosie pomidorowym z marchwią i cebulą jak rybę po grecku. Marchew umiejętnie przygotowana zastąpi łososia, a buraki to główny składnik bezmięsnych kabanosów! Pomysły te nie tylko pozwolą ograniczyć kaloryczność, eliminując tłuszcze zwierzęce, ale przede wszystkim są korzystne dla zdrowia. Zawierają zróżnicowaną gamę składników odżywczych. Są zasobne w potas, składnik odżywczy wspomagający kontrolę ciśnienia krwi. Ponadto podobnie jak warzywa kapustne, zawierają błonnik, zapewniający uczucie sytości. To przy diecie odchudzającej nie jest bez znaczenia.

Nasiona roślin strączkowych

Fasola i inne nasiona roślin strączkowych mogą być korzystne dla utraty masy ciała. Te pokarmy są zwykle bogate w białko i błonnik, które są dwoma składnikami odżywczymi promującymi uczucie sytości. Po ugotowaniu i wystudzeniu są także źródłem skrobi opornej. Ona zaś działa korzystnie dla rozwoju przyjaznych mikroorganizmów jelitowych, co jest korzystne zdrowotnie. Na bazie fasoli można przygotować roślinne jogurty, co dodatkowo pomaga zwiększyć udział produktów roślinnych w diecie. Osoby, które obawiają się wzdęć i związanego z nimi złego samopoczucia powinny przez kilka godzin namaczać nasiona. Pozwoli to wypłukać z nich część związków odpowiedzialnych za te dolegliwości.

Zupy jarzynowe

Zupy są pysznym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw i produktów pełnoziarnistych, których często brakuje w jadłospisie. To, co ważne to by do przyrządzania wywarów i bulionów używać wyłącznie warzyw. Unikać zaś gotowania rosołów na kościach, czerwonym tłustym mięsie dodatkowo zaprawianych śmietaną i mąką. Aromatyczna zupa przygotowana na bazie włoszczyzny z dodatkiem mrożonych warzyw sprawi przyjemność, pobudzi zmysły, rozgrzeje i nasyci. Doskonałym pomysłem jest prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa. Te grzyby są łatwostrawne i można je podawać nawet małym dzieciom. Ponadto jedzenie zupy zajmuje na tyle dużo czasu, że do mózgu dociera informacja o osiągnięciu sytości. Może to pomóc w powstrzymaniu się od przejadania się po zjedzeniu posiłku. Uczucie przyjemności, wartości odżywcze oraz jasny sygnał sytości po spożyciu zup są ważne dla osiągnięcia i utrzymania zdrowej masy ciała.

Ostra papryka

Spożywanie papryczek chili może być przydatne w diecie odchudzającej. Świeże, suszone czy marynowane krajowe ostre papryczki zawierają kapsaicynę, substancję, która nadaje tym warzywom pikantność. Niektóre badania pokazują, że kapsaicyna może poprawić tempo przemiany materii, a także zwiększyć uczucie sytości. Obie te cechy sprzyjają utracie masy ciała. Co ciekawe, substancja ta jest nawet sprzedawana w postaci suplementów wspomagających odchudzanie. Nie powinniśmy jednak poszukiwać magicznych środków, które często działają jedynie na ulotkach reklamowych. Jedynie ujemny bilans energetyczny i właściwa dieta przybliżą nas do wymarzonej sylwetki.

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.