Opoczno
Festiwal Pieroga odbył się w Anielinie
Były z kapustą i grzybami, ale też z serem, a nawet z owocami leśnymi. Około siedmiu tysięcy pierogów przygotowały gospodynie wiejskie z gminy Poświętne.
Festiwal Pieroga to impreza, która chyba już na stałe wpisała się do kalendarza wydarzeń organizowanych na terenie gminy Poświętne. Gospodarzem festiwalu jest od lat Koło Gospodyń Wiejskich w Anielinie. Panie wspólnie ze swoimi koleżankami z kół z Dęby, Buczku, Poświętnego i Studzianny przygotowały w tym roku około siedmiu tysięcy pierogów. Do ich zrobienia zużyły ponad 100 kg mąki. Uczestnicy festiwalu mogli w tym roku spróbować w Anielinie pierogów z kapustą i grzybami, mięsem, serem oraz pierogów ruskich. Jak wyjaśnia wójt Poświętnego Michał Franas, dużym zainteresowaniem cieszyły się też pierogi z owocami leśnymi.
Tegoroczna edycja Festiwalu Pieroga w Anielinie przeprowadzona została m.in. dzięki pieniądzom pozyskanym przez KGW z Anielina w ramach konkursu „Natura od kuchni” organizowanego przez Lasy Państwowe. Przygotowane przez poszczególne koła potrawy oceniała komisja konkursowa. Pierogi były jednak tak pyszne, że jury postanowiło pierwsze miejsca przyznać każdemu KGW biorącemu udział w konkursie.
https://radioplus.com.pl/index.php/region/71822-festiwal-pieroga-odbyl-sie-w-anielinie#sigProGalleria5746163ef8