Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
LUDZKIM GŁOSEM
Patrycja Michońska
Patron dnia: św. Lidia
Dziś jest: 03 sierpnia 2020

Mazowsze

Najsmaczniejsze fotografie kulinarne wybrane!

piątek, 30 sierpnia 2019 10:55 / Autor: Monika Nowakowska
foto:mazovia.pl
Monika Nowakowska

Nagrody w konkursie fotografii kulinarnej wręczone - laureaci przekonali komisję konkursową, że wiedzą jak zrobić dobre zdjęcia, ale także, jak przekonać do zjedzenia prezentowanych na nich smakołyków. Kreatywnych pomysłów i apetycznych ujęć nie brakowało.

Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza - mówi marszałek Adam Struzik:

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:

„Z Listy Produktów Tradycyjnych” –  w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza.

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną  interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

Wszyscy laureaci otrzymali bony do sklepu RTV euro AGD o wartości: I miejsce 760 zł, II miejsce 700 zł, III miejsce 650 zł oraz wyróżnienia 600 zł.

Najlepszymi w II edycji konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:

Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”

1. miejsce:Agnieszka Bauman

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne

1. miejsce:Anna Poławska

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne 

1. miejsce:Michał Cholewiński

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym

Wyróżnienia:

1. Hanna Kowalska

Podkategoria: Produkty mięsne

Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała

1. Marta Garwoła

Podkategoria: Oleje i tłuszcze

Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone

1. Lena Dymczyk

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem

1. Julia Rogulska

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pierogi

1. Monika Lutkiewicz

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka

Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”

Podkategoria: Warzywa i owoce:

1. miejsce:Marta Bukowska

Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek

1. miejsce:Monika Lutkiewicz

Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu

1. miejsce:Michał Cholewiński

Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

1. miejsce:Marianna Sobieraj

Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi

1. miejsce:Katarzyna Prosińska

Nazwa potrawy/produktu: Rejbak

1. miejsce:Anna Poławska

Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie

Zapraszamy do nas: