Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Patron dnia: św. Zyta, dziewica
Dziś jest: Sobota, 27 kwietnia 2024

REGION

Liofilizacja szansą dla regionu

wtorek, 07 czerwca 2016 14:05 / Autor: Radosław Mizera
Radosław Mizera
Jest szansa, że najsmaczniejsza żywność liofilizowana na polskim rynku, będzie produkowana w okolicach Radomia.

Liofilizowaniem produktów spożywczych poważnie jest zainteresowane Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie w gminie Przytyk. Tę moteode konserwacji żywności opracowano i zastosowano po raz pierwszy w latach pięćdziesiątych XX wieku na zlecenie rządu USA zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie niezbędne składniki odżywcze racji żywności dla astronautów i wojska. Prezes Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie Andrzej Anasiak:

Mirosław Łuska, prezes Producentów Papryki RP uważa, że budowa terminalu skroplonego gazu ziemnego w Świnoujściu jest ogromną szansą dla gospodarki, bowiem gaz ten jest wykorzystywany m.in. w procesie liofilizowania żywności:

Warto przypomnieć, że konserwowanych w ten sposób produktów używała m.in. Monika Witkowska podczas wchodzenia na Mount Everest oraz Aleksander Doba w trakcie drugiej transatlantyckiej wyprawy kajakowej.

Przypomnijmy, że wybudowanie Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie było pierwszym etapem inwestycji. Drugim etapem ma być budowa przetwórstwa i chłodni, tak aby inwestycja była bardziej innowacyjna i otwarta na producentów nie tylko papryki, ale też i innych plantatorów. Okoliczni mieszkańcy liczą, że dzięki temu w regionie powstaną nowe miejsca pracy.

Dodajmy, że Przytyk i jego okolice to jedno z największych centrów hodowli papryki w Europie.