Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Józef, Rzemieślnik
Dziś jest: Środa, 01 maja 2024
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 208.

DIECEZJA RADOMSKA

Kazimierz przynosi mięsny piątek

czwartek, 03 marca 2016 14:38 / Autor:
fot. dietetyk-chrzanowski.pl
W piątek 4 marca na terenie diecezji radomskiej można jeść potrawy mięsne. Uroczystość św. Kazimierza, patrona diecezji radomskiej znosi obowiązek wstrzemięźliwości od mięsa.

Przypomnijmy, że zgodnie z kanonem 1251 Kodeksu Prawa Kanonicznego "wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa". Do postu zobowiązane są osoby pełnoletnie aż do rozpoczęcia 60. roku życia. 

O tym, kiedy możemy jeść potrawy mięsne, czy w wielkopostny piątek można się bawić, jak zachować się na stołówce zakładowej mówił w Radiu Plus Radom specjalista prawa kanonicznego ks. Marcin Rogala.