Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Wojtek Sałek
Patron dnia: Najświętsza Maryja Panna, Matka Dobrej Rady
Dziś jest: Piątek, 26 kwietnia 2024

DIECEZJA RADOMSKA

Siostry Miłosierdzia o Bożym Miłosierdziu

środa, 30 marca 2016 14:30 / Autor: Radosław Mizera
Radosław Mizera
Miłosierdzie Boże jest drugą szansą dla każdego człowieka, który pragnie nawrócenia - uważają siostry Matki Bożej Miłosierdzia z Radomia. 3 kwietnia obchodzona będzie Niedziela Miłosierdzia Bożego.

Dla siostry Liliany Zawodnik "miłosierdzie Boże jest zdrojem wielu łask, które spływają na wiernych". - Wszyscy jesteśmy grzeszni, a miłosierny Bóg przebacza nam winy. A więc możemy rozpocząć na nowo swoje życie - mówi zakonnica. Dodaje, że łaską szczególną, przyobiecaną przez Chrystusa jest nie tylko darowanie popełnionych grzechów, lecz także wymazanie ich konsekwencji.

Zdaniem s. Bakity Woronowej miłosierdzie Boże jest druga szansą, która Bóg daje zagubionemu człowiekowi. - Nie ma ludzi przegranych, każdy z nas, jeśli chce, może zaufać Bogu i na nowo rozpocząć ziemską wędrówkę - powiedziała pochodząca z Białorusi s. Woronowa.

Zakonnice nie kryją radości, że w w najbliższą niedzielę, zostanie otwarta Brama Miłosierdzia na Osiedlu XV-lecia w Radomiu, gdzie znajduje się kościół MB Miłosierdzia. Mszy świętej o godzinie 18.00 będzie przewodniczył bp Henryk Tomasik. Po liturgii odbędzie się też procesja wielkanocna z obrazem "Jezu ufam Tobie".

Święto Miłosierdzia obchodzone jest w pierwszą niedzielę po Wielkanocy, czyli II Niedzielę Wielkanocną, zwaną obecnie Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Wpisał je do kalendarza liturgicznego najpierw Franciszek kard. Macharski dla archidiecezji krakowskiej (1985), a potem niektórzy biskupi polscy w swoich diecezjach. Na prośbę Episkopatu Polski Ojciec Święty Jan Paweł II w 1995 roku wprowadził to święto dla wszystkich diecezji w Polsce. W dniu kanonizacji Siostry Faustyny 30 kwietnia 2000 roku Papież ogłosił to święto dla całego Kościoła.