RADOM
Nie wyrzucajmy jedzenia!
Sałatki i pierogi nie smakują już tak jak w święta? Zamiast je wyrzucać warto zawieźć je do radomskiego schroniska dla zwierząt.
O to, by jedzenie, które zostało po świątecznym ucztowaniu nie wylądowało w koszu apeluje Anna Głogowska z Radomskiego Banku Żywności:
Radomskie przytulisko mieści się przy ul. Witosa 96 i czynne jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 11:00 do 15:00.
Jak wynika z danych banków żywności, na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia czyli 1/3 produkowanej żywności.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Polska jest na 5 miejscu wśród państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią.
Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków. Najczęstsze przyczyny to przegapienie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywanie żywności, zakup złego jakościowo produktu, zbyt duże porcje posiłków czy nieprzemyślane zakupy.