RADOM
Majówka - chwila na grilla!
Wolny czas, piękna pogoda i chęć spotkania z bliskimi to dobra okazja do grillowania. Jednak jak to zrobić, by majówka kojarzyła nam się z miłymi spotkaniami - niekoniecznie z lekarzem?
Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że umiar jest wskazany we wszystkim. Jeśli jednak zdecydujemy się na grillowe szaleństwo, dobrze abyśmy zdecydowali się na wybór wysokiej jakości produktów. - Dobrej jakości mięso nie będzie tanie, jednak czasem każdy z nas może pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa - przekonuje Anna Kosterna Kaczmarek - autorka bloga kulinarnego "Czosnek w pomidorach". Jakie mięso najlepiej wybrać?:
Na ruszt możemy wrzucić wszystko - od warzyw, przez kiełbaski po szaszłyki i karkówkę. Anna Kosterna Kaczmarek zachęca do przyrządzenia steków - są szybkie w przygotowaniu i kuszą smakiem:
Czasem próbujemy oszukać sami siebie, że sałatka załatwi kwestię zdrowego posiłku. Czasem w ten sposób urozmaicamy grillowanie. Czasem jedno i drugie. Pewne jest, że warzywa wzmacniają smak mięsa z grilla i je także możemy przygotować na wiele sposobów:
Brzmi pysznie, jednak dietetyk Magdalena Ciesielska-Dwojak apeluje: - O zdrowe odżywianie powinniśmy dbać przez cały rok!:
To rozsądne, jednak czasem o tym zapominamy. Kilka wolnych dni to przecież okazja do spotkań, przy - jak deklarują radomianie - zdrowym grillu:
Zatem smacznego! Pamiętajmy by ten wolny czas spędzić z najbliższymi w jak najlepszy sposób. Wtedy ani zmiany pogody, ani małe przejedzenie nie będą aż tak straszne!