RADOM
Tradycja - zobowiązuje!
Zbliżają się Kaziki, święto patrona Radomia i diecezji św. Kazimierza królewicza
W radomskich piekarniach pojawiły się już słodkie klucze św. Kazimierza. Poznań ma swoje rogale św. Marcina, Kazimierz koguty, a Radom ma od kilku lat swoje klucze św. Kazimierza. Tradycją Kazików, czyli święta patrona Radomia i diecezji św. Kazimierza królewicza są wypiekane przez piekarnie zrzeszone w Cechu Piekarzy w Radomiu słodkie klucze św. Kazimierza. Jest to ciasto drożdżowe, zawiera mleko i wiekszą zawartość tłuszczu niż zwykłe drożdżówki. Klucz św. Kazimierza odrodził w Radomiu zapomnianą legendę. Zawarta jest w niej mądrość, że kto zje klucz w dzień św. Kazimierza: ten za przyczyną tego świętego rozum i szczęście niebieskie posiądzie- przypomina Renata Metzger, dyrektor Resursy
Klucz św. Kazimierza to pieczywo świąteczne. Pojawia się w Radomiu tylko w pobliżu święta św. Kazimierza, czyli 4 marca. To wspólne dzieło kilku piekarzy. Klucz jest opatentowany. Znak graficzny i receptura są zastrzeżone. Klucze mogą być wypiekane tylko przez piekarnie zrzeszone w Cechu Piekarzy. A jak smakują? Koniecznie trzeba spróbować!