Wydarzenia
Zebrali 8 ton żywności
Wolontariusze radomskiego Banku Żywności w dniach 29-30 listopada zebrali niemal 8 ton produktów spożywczych. Pomogą one potrzebującym w przygotowaniu świątecznych posiłków.
Bank Żywności współpracuje z ponad 50 organizacjami na terenie całego regionu. - Na czas zbiórki pracownicy tych organizacji stają się wolontariuszami Banku Żywności. Po przeliczeniu i selekcji produktów te osoby dokupują rzeczy, które mogą ubogacić świąteczne paczki - tłumaczyła Anna Głogowska, koordynator Radomskiego Banku Żywności.
Wśród potencjalnych darczyńców zdarzały się osoby, mówiące że osób potrzebujących już nie ma. - Nieprawdą jest, że ludzie już mają wszystkiego dużo. Nawet ci, którzy korzystają z programów wsparcia wciąż najwięcej mają wydatków. Nie można pozwolić na sytuację, kiedy ktoś musi wybrać czy kupić leki czy jedzenie - mówiła Anna Głogowska.
Wciąż dużym problemem jest ilość żywności wyrzucanej przez sklepy wielkopowierzchniowe. - Federacji Polskich Banków Żywności udało się "przepchnąć" ustawę o zapobieganiu marnotrawstwu. Od tego roku sklepy mają obowiązek przekazywania produktów z krótkim terminem przydatności organizacjom charytatywnym - powiedziała koordynator Banku Żywności w Radomiu.
Akcja po raz kolejny zanotowała ilościowo mniejszy wynik, niż w roku poprzednim. Jak podkreśla Anna Głogowska, organizatorzy są jednak zadowoleni z jakości ofiarowanych produktów.