RADOM
Przygotuj regionalną potrawę i wygraj
Mogą wziąć w nim udział także koneckie gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich, jak również restauratorzy i osoby fizyczne. Urząd Marszałkowski w Kielcach zaprasza do udziału w konkursie na Najlepszą Potrawę Regionalną Województwa Świętokrzyskiego. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 12 października.
Uczestnicy konkursu mają za zadanie przygotowanie potrawy stanowiącej pełne danie główne (nie może to być przystawka, zupa czy deser). Potrawa musi być naturalna (bez użycia środków chemicznych) i przygotowana wyłącznie na bazie lokalnych surowców, ze szczególnym uwzględnieniem produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych lub do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Chronionych Nazw Pochodzenia, wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja” oraz produkowanych przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Pierwszy etap polegać będzie na przesłaniu formularza zgłoszeniowego z dołączoną fotografią gotowej potrawy w formie elektronicznej do 12 października 2014 r. na adres e-mail: barbara.kubiec@sejmik.kielce.pl. Do drugiego etapu na podstawie przesłanych formularzy i po ocenie propozycji dań pod kątem zgodności z założeniami i regulaminem konkursu komisja konkursowa zakwalifikuje po 5 potraw w każdej kategorii. Regulamin konkursu oraz wzór formularza zgłoszeniowego dostępne są na stronie internetowej www.sejmik.kielce.pl w zakładce „Urząd/Konkursy” oraz www.dwordwikozy.pl