RADOM
Będzie smakowicie. Laur Marszałka
Dziś poznamy najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2014 r. na Mazowszu. Podczas gali w sali konferencyjnej Centralnej Biblioteki Rolniczej w Warszawie przy ul. Krakowskie Przedmieście 66 rozstrzygnięta zostanie ósma edycja konkursu o „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego”.
W konkursie mogli brać udział zarówno wytwórcy indywidualni i producenci. W każdej grupie poznamy laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje. Na miejscu będzie można degustować smaczne wyroby m.in. boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, czy bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy. Dotychczas nagrodzonych zostało prawie 100 produktów m.in. Twaróg „Garwoliński”, ser z OSM w Sierpcu, „Mazurek Chopina” z Zakładu Cukierniczego „Lukrecja” w Sochaczewie, Cydr Ignaców, Sójka Mazowiecka czy olej rzepakowy Kesslera.