RADOM
Miód na schwał
Miód ze spadzi iglastej jodłowej produkowany w Woli Wacławowskiej w gminie Wolanów zdobył Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
To produkt o specyficznym smaku i nieprzeciętnych właściwościach leczniczych. O tym jak powstaje, na co pomaga rozmawialiśmy z nagrodzonym producentem Łukaszem Murawskim.
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
Gospodarstwo pszczelarskie prowadzone przez Pana Łukasza posiada 72 rodziny produkcyjne i rodziny przeznaczone do wychowu matek pszczelich. Jest pasieką wędrowną tzn. pszczoły są przewożone na pożytki w celu uzyskania produktów pszczelich i miodów gatunkowych. Pasieka Murawskich produkuje miiód: wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy, lipowy, akacjowy wrzosowy, gryczany, malinowy z odmian wczesnych, nawłociowy oraz nowość szczególnie lubiany przez dzieci fasolowy, produkuje też pyłek kwiatowy, pierzgę i propolis.