REGION
Gotowali w Gowarczowie
23 osoby z gminy Gowarczów poznały pomysły na smaczne i proste dania. W Gowarczowie zakończyły się warsztaty „Kulinarnie Mocni”.
W warsztatach „Kulinarnie Mocni” wzięły udział osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ). Nauczyły się one, jak przygotować smaczne i proste posiłki, wykorzystując do tego przetwory oraz aromatyczne przyprawy. Warsztaty przeprowadził w Gowarczowie edukator Banku Żywności w Kielcach Paweł Ćwik. – Podczas zajęć stworzyliśmy sałatkę warzywną, którą możemy włożyć do słoików i wykorzystywać ją przez cały rok, choćby do burgerów z mortadelą, które także robiliśmy w czasie warsztatów – wyjaśnia. Jak dodaje, uczestnicy zajęć robili także pierogi z konfiturą z dyni, a także burrito w cieście naleśnikowym. Z kolei Anna Mazur z kieleckiego Banku Żywności podkreśla, że tego typu warsztaty są doskonałym uzupełnieniem pomocy żywnościowej, która jest pobierana przez mieszkańców. W gminie Gowarczów z tej pomocy korzysta około 900 osób. 23 z nich wzięły udział w kulinarnych warsztatach.
„Kulinarnie Mocni” to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywizacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak - niezależnie od wysokości domowego budżetu - stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół.
https://radioplus.com.pl/index.php/region/26865-gotowali-w-gowarczowie#sigProGalleria4cce8f3c2f