Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Spotkania z literaturą – Wojciech Bonowicz
21 maj 2024, 16:11
Geometria i pamięć Bożenie Kowalskiej (1930 - 2023)
21 maj 2024, 15:43
Ostatnie oprowadzanie kuratorskie po wystawie Leszka Kwiatkowskiego
21 maj 2024, 15:37
Szara strefa poezji
20 maj 2024, 19:44
46 Radomska Wiosna Literacka. Program
20 maj 2024, 23:13
Bajkowa Niedziela na Dzień Dziecka! Ostatnie spotkanie w sezonie
20 maj 2024, 15:08
Orkiestry zagrały w Opocznie
20 maj 2024, 11:00
Spotkania z Historią i Sztuką. Robert Grudzień - koncerty
19 maj 2024, 12:13
Pokaz multimedialny fotografii Małgorzaty Budzisz - Keep on rockin
19 maj 2024, 12:07
Udana Noc Muzeów w Opocznie
18 maj 2024, 22:50
Noc Muzeów w Radomiu - powrót do PRL
18 maj 2024, 22:46
Wystawa malarstwa Witolda Kowalskiego
18 maj 2024, 00:47
NAJNOWSZE
1
W łódzkim sejmiku pierwsza sesja ciągle trwa
2
I Ogólnopolski Przegląd Musztry Klas Mundurowyc...
3
Spotkania z literaturą – Wojciech Bonowicz
4
Geometria i pamięć Bożenie Kowalskiej (1930 - 2...
5
Ostatnie oprowadzanie kuratorskie po wystawie L...
6
Najwyższe emerytury w Radomiu
7
Przed nami Diecezjalny Dzień Godności Osób Niep...
8
Zakończyła się ocena projektów zgłoszonych do B...