RADOM
Święta z ekologią
piątek, 18 grudnia 2015 13:51 / Autor: Weronika Chochoł
fot. mos.gov.pl

Weronika Chochoł
Podczas Świąt myślimy o upominkach, świątecznych potrawach, o pomocy potrzebującym i dobrej atmosferze. A czy zastanawiamy się nad tym jak ekologicznie spędzić Boże Narodzenie?
Jak planować Święta, aby spędzone były ekologicznie? Oto kilka porad Ministerstwa Środowiska:
Prezent dla środowiska
- Zróbmy listę zakupów – kupujmy tylko to, co będzie nam naprawdę potrzebne
- Jeśli nie mamy pomysłu na prezent, można kupić praktyczny jadalny podarunek, np. kawę, herbatę, kakao, czekoladę czy konfitury albo wykonać prezent samodzielnie, np. zrobić szalik na drutach lub wydrukować zdjęcia i wkleić je w ozdobną ramkę.
- Kupując zabawki na baterie, warto dokupić akumulatory lub ładowarkę. Dzięki temu nie trzeba będzie płacić za kolejne zestawy baterii, a akumulatory będą mogły być wykorzystywane w innych urządzeniach.
- Wybierając prezenty, nie kupujmy zbędnych opakowań, takich jak karton, folia czy pudełko. Prezent można zapakować w opakowania wielokrotnego użytku, np. dekoracyjne torebki z poprzedniego roku, albo papier z recyklingu samodzielnie ozdobiony, związany kolorowymi sznurkami czy wstążkami lub udekorowany przyklejonymi gałązkami iglaków i jemioły.
- Opakowanie również może stać się częścią prezentu, jeśli będą to np. świąteczne obrusy, ściereczki, a nawet zimowe skarpety – można do nich włożyć inne drobiazgi.
Choinka – naturalna czy sztuczna? Wybierzmy świadomie
- Choinkę naturalną najlepiej kupić z polskich legalnych źródeł, np. w nadleśnictwach. Z kolei na targach nie bójmy się sprawdzać, czy sprzedawca posiada świadectwo potwierdzające legalne pochodzenie drzewka.
- Przy wyborze żywej choinki, warto zdecydować się na tę z korzeniami w doniczce lub w worku.
- Jeśli nie możemy mieć w domu naturalnego drzewka, rozwiązaniem jest sztuczna choinka, która też może być ekologiczna. To produkt wielokrotnego użytku - wystarczy na kilka lat.
- Zarówno żywą, jak i sztuczną choinkę warto przystroić ozdobami naturalnymi lub własnoręcznie wykonanymi.
Świąteczne potrawy
- Nie przygotowujmy zbyt dużej ilości jedzenia – nie wyrzucajmy jedzenia.
- Najlepiej kupować regionalne produkty w lokalnych sklepach, dzięki temu nie obciążamy środowiska efektem transportu, podczas którego do atmosfery emitowany jest szkodliwy CO2.
- Pamiętajmy również o humanitarnym traktowaniu karpi. Nie kupujmy żywych ryb bez świadectwa pochodzenia i zwracajmy uwagę na to, w jakich warunkach są przechowywane, sprzedawane i transportowane.
- Na zakupach przydatna też będzie własna torba. Najlepiej, by była ona wielokrotnego użytku, np. z materiału lub naturalnej plecionki.
źródło: mos.gov.pl
Przeczytajcie także o walce ze złodziejami i kłusownikami w lasach. Temat poruszaliśmy tutaj.
CZYTAJ DALEJ
Nieodpowiedzialni kierowcy zatrzymani po alkoholu, bez uprawnień i z sądowymi zakazami
25 listopada 2025, 07:25
Pracownik socjalny - cichy bohater pomocy społecznej
21 listopada 2025, 12:33
Lokatorzy otrzymali klucze do swoich mieszkań
20 listopada 2025, 13:12
Wszystkie trybuny są gotowe
20 listopada 2025, 12:43
Nowe skrzydło sportowe w IV LO!
20 listopada 2025, 11:09
Młodzież i jej pasje na scenie w Resursie
19 listopada 2025, 08:21
Kolejne ulice będą utwardzone
19 listopada 2025, 07:36
17 listopada to Dzień Wcześniaka!
17 listopada 2025, 14:32
Uczniowie II LO w Radomiu mają nową halę sportową
13 listopada 2025, 13:12
Szpital chce wziąć 150 mln zł pożyczki
12 listopada 2025, 10:51
Super Sprint z okazji Święta Niepodległości
07 listopada 2025, 14:33
W Radomiu działa już Mobilny Punkt Miłosierdzia
07 listopada 2025, 14:12




