Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Patron dnia: św. Jan I, papież i męczennik
Dziś jest: Sobota, 18 maja 2024

RADOM

Jak wzmocnić odporność? - wykład otwarty dr Galikowskiej

piątek, 22 stycznia 2016 09:13 / Autor: Magdalena Gliszczyńska
Magdalena Gliszczyńska
Czym są bioflawonoidy, jak wpływają na nasz organizm, na nasze zdrowie – będzie można się dowiedzieć podczas wykładu otwartego, który poprowadzi dr Karolina Galikowska, autorytet w dziedzinie bioflawonoidów.

- Zaprosiliśmy do naszego miasta dr Galikowską, ponieważ chcemy zainteresować ludzi prowadzeniem zdrowego trybu życia. Wiemy, jak wiele chorób na nas czyha, jak te choroby się rozprzestrzeniają, a przecież my sami mamy wpływ na zdrowie i możemy o nie zadbać, a to związane jest z odżywianiem – mówi organizatorka Renata Dzienis. Podczas spotkania wyjaśnione zostanie pojęcie bioflawonoidów, poruszony będzie temat wpływu przeciwutleniaczy na zdrowie człowieka.

Dr Karolina Galikowska opowie m.in. o tym, jak możemy wpływać  na stan naszego zdrowia, w jaki sposób utrzymać zdrowie najbliższych i swoje w stabilności, jak poradzić sobie z dolegliwościami, jak wzmocnić odporność.

Wykład otwarty dla wszystkich odbędzie się w piątek, 29 stycznia o godz. 18:00 w budynku „NOT” Restauracja Viola.

Bioflawonoidy - to naturalne substancje pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwutleniających. Stanowią system odpornościowy roślin, a przeniesione do organizmu człowieka spełniają w nim podobne funkcje ochronne. Występują powszechnie w kwiatach, owocach, nasionach, liściach i korzeniach, nadając roślinom kolor, smak i zapach (np. owoce, które dysponują wyjątkowo dużą zawartością flawonoidów to na przykład owoce jagodowe o ciemnej barwie).

Jak działają bioflawonoidy? - wspomagają układ immunologiczny, wspomagają obronę przeciwko wirusom (grypa, opryszczka), mają działanie zmniejszające stany zapalne, spowalniają procesy starzenia (choroba Alzhaimera, Parkinsona), korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia (miażdżyca, żylaki). Rozkurczając naczynia krwionośne lekko obniżają ciśnienie krwi, wspomagają rehabilitację po schorzeniach serca i układu krążenia (zawał serca, udar mózgu), zmniejszają ryzyko występowania powikłań związanych z cukrzycą, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym.