Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
TRANSMISJA MSZY ŚW.
Radio Plus Radom
Patron dnia: Najświętsza Maryja Panna, Matka Dobrej Rady
Dziś jest: Piątek, 26 kwietnia 2024
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 212.

REGION

Zdobądź Laur Mazowsza

sobota, 18 lutego 2017 20:28 / Autor: Elżbieta Warchoł
za: UM Mazowsza
Elżbieta Warchoł

Chleby, sery, wędliny, oleje, powidła czy miody– Mazowsze słynie ze zdrowych i smacznych produktów.

Świetnie smakują i wyglądają, cechuje je wysoka jakość, naturalne składniki, a także pasja z jaką są przygotowywane. Każdy z nich jest wyjątkowy, a receptury często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Które z nich zdobędą Laur Marszałka jubileuszowej – X edycji? Tradycje kulinarne Mazowsza są niezwykle bogate. Od lat na mazowieckich stołach królują swojskie wędliny, sery, przetwory, a także pachnące ciasta. Nie dość, że są pyszne to również zdrowe. Najlepsze z nich należy promować. – Konkurs jest doskonałą okazją na docenienie przedsiębiorców i producentów regionalnych produktów. A na Mazowszu mamy bardzo dobre produkty, zdrowe, naturalne. Trzeba się nimi chwalić– zachęca marszałek Adam Struzik. Dziewięć edycji to około 800 zgłoszonych produktów i ponad 120 przyznanych Laurów. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. buła drożdżowa z kruszonką, pierniczki staropolskie, szynka dębowa z tynki, pasztet z soczewicy, ogórki kiszone z chili czy kajmakówka. O tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja rozstrzygnie na przełomie I i II kwartału br. Należy przy tym pamiętać, że każdy uczestnik może zaprezentować tylko jeden produkt w danym roku, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą być powtórnie zgłaszane. Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego br. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie http://www.mazovia.pl/konkursy--szkolenia/laur-marszalka oraz przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa. (za: UM Mazowsza)