Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Motocyklowe Mistrzostwa Mazowsza
16 maj 2024, 09:48
III Opoczno Run z Wandą Panfil
13 maj 2024, 14:57
Sprint Cup 2024: jeden z pucharów zostaje w Kozienicach
13 maj 2024, 11:13
Radomiak zagra z Ruchem Chorzów
13 maj 2024, 11:02
Arkadiusz Kułynycz jedzie na olimpiadę do Paryża!
13 maj 2024, 09:25
Rekord Świata Wincentego Korczaka w biegu 24-godzinnym
13 maj 2024, 08:23
Radomiak pokonał Legię Warszawa
05 maj 2024, 22:20
Radomiak Radom zmierzy się z Legią Warszawa
04 maj 2024, 21:03
Może nad zalew na Borkach?
04 maj 2024, 08:06
18 madali dla radomian na Mistrzostwach Polski
02 maj 2024, 22:58
Debiut Kompanii Reprezentacyjnej WOT
30 kwietnia 2024, 10:03
Zagłębie Lubin pokonało Radomiaka
29 kwietnia 2024, 20:15
NAJNOWSZE
1
Wystawa malarstwa Witolda Kowalskiego
2
Odbędzie się piknik ekologiczny
3
Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz w Radomiu
4
Wystawa Pawła Janusa
5
Dr Maria Cygan: Muszę bliżej poznać Wandę Malcz...
6
Liturgiczne wspomnienie świętej Rity z Casci
7
Susza w lasach! Leśnicy apelują o ostrożność
8
Kasia Chałdaś o swojej muzycznej przygodzie