Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Kwadrans dla Pasterza (10 stycznia 2025)
10 stycznia 2025, 12:30
Trwa wizyta duszpasterska
09 stycznia 2025, 14:16
Ważna rocznica
08 stycznia 2025, 11:06
Rekordowy Orszak Trzech Króli w Radomiu
08 stycznia 2025, 10:16
Wielkie dzieło muzyczne na Gołębiowie
07 stycznia 2025, 08:12
Dzień Modlitwy i Solidarności z polskimi misjonarzami
06 stycznia 2025, 14:33
Góralski koncert w parafii w Janiszpolu
06 stycznia 2025, 13:59
Szydłowiecki Orszak Trzech Króli
06 stycznia 2025, 13:18
Magnuszew: szereg inicjatyw upamiętniających św. Jana Pawła II
05 stycznia 2025, 18:40
Zmarł ks. Artur Hejda
04 stycznia 2025, 11:40
"Hej kolęda!" w Wyśmierzycach
04 stycznia 2025, 01:12
W poniedziałek Trzech Króli, czyli dzień orszaków
03 stycznia 2025, 09:48