![](https://radioplus.com.pl/images/banners/bn_2022_radio.jpg)
Aktywnie i zdrowo
Płaskurka, samopsza i orkisz
![](/media/k2/items/cache/6f956f3a397aa7634bed5935fe46f682_M.jpg)
![](/media/k2/users/514.jpg)
Stare mąki powracają do łask. W sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej możemy spotkać mąki z orkiszu, płaskurki czy samopszy. To bardzo stare zboża, które z czasem wyparła łatwiejsza w uprawie pszenica. Teraz znów są chętnie uprawiane, bo dzięki naturalnie je chroniącym plewom, świetnie się sprawdzają w rolnictwie ekologicznym; bo nie wymagają stosowania śródków ochrony roślin. Są też bardzo zdrowe. Wartość orkiszu bardzo ceniła już św. Hildegarda z Bingen, średniowieczna uzdrowicielka.
Zboża te zawierają o wiele więcej niż pszenica składników odżywczych, takich jak białko, cynk, miedź, żelazo i witaminy. Zawierają też antyoksydanty, które spowalniają starzenie się organizmu i chronią przed chorobami oraz błonnik.
Z orkiszu, płaskurki i samopszy możemy piec chleb, ale też możemy dodawać je do naleśników czy placków ziemniaczanych oraz robić z nich pulpety i kotlety.
Posłuchaj rozmowy z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością w Radomiu o powracających do łask dawnych mąkach:
Rozmawiała Beata Okulińska.
![](/media/k2/items/cache/2ccdc2053ba374f22c98f3af55ef91b6_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/b584ee78ee035bd0d9a2a3bffa7b65de_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/5ae7545b63d1c8fa67f197c413f09dad_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/e573cb52f27c977ff6a34dad3dcdc58c_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/0ad91a9d6218b1303bb78a4d204e1724_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/4a3c1f4cccec9bd84a82d5ce49168452_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/30bfeeb2f6ee5d7d18b91bd4745f0d54_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/f357afe691b596e4da811d85eadaa795_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/f14537d75d01b2f571e4cfc19430f136_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/2cf94b7a0869aa5ec1fbda1c7cfcffa2_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/d04917f09609ab8382785d14909f807a_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/741a3aa78bad7959e7a9b3c3fca582e0_L.jpg)