Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024

RADOM

To znak, że zbliżają się Kaziki

wtorek, 01 marca 2016 11:46 / Autor: Elżbieta Warchoł
Radio Plus Radom
Elżbieta Warchoł
W radomskich piekarniach pojawiły się już słodkie klucze św. Kazimierza.
Poznań ma swoje rogale św. Marcina, Kazimierz rogale, a Radom ma od kilku lat swoje klucze św. Kazimierza. Tradycją Kazików, czyli święta patrona Radomia i diecezji św. Kazimierza królewicza są wypiekane przez piekarnie zrzeszone w Cechu Piekarzy w Radomiu słodkie klucze św. Kazimierza. Jak mówi Paweł Pastuszka, radomski piekarz i jeden z autorów receptury- Jest to ciasto drożdżowe, ale bardziej bogate. Zawiera mleko i wiekszą zawartość tłuszczu niż zwykłe drożdżówki. Prezes Cechu Piekarzy Jarosław Gajda dodaje, że klucz św. Kazimierza odrodził w Radomiu legendę, o której zapomnieliśmy. Na szczęście legenda o kluczu św. Kazimierza została przypomniana. Zawarta jest w niej mądrość, że kto zje klucz w dzień św. Kazimierza: ten za przyczyną tego świętego rozum i szczęście niebieskie posiądzie- przypomina Jarosław Gajda. Mamy nadzieję, że radomianie wezmą sobie tę radę do serca- dodaje prezes Cechu Piekarzy. Klucz św. Kazimierza to pieczywo świąteczne- dodaje Paweł Pastuszka- dlatego pojawia się w Radomiu tylko w pobliżu święta św. Kazimierza, czyli 4 marca. Prezes Cechu Piekarzy Jarosław Gajda dodaje, że to wspólne dzieło kilku piekarzy. Ważna była tu sama idea stworzenia takiego pieczywa. Klucz jest opatentowany, znak graficzny i receptura są zastrzeżone. Klucze mogą być wypiekane tylko przez piekarnie zrzeszone w Cechu Piekarzy. A jak smakują? Trzeba samemu spróbować!