Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

RADOM

Bezpieczny i przyjazny gastronomik

piątek, 02 grudnia 2016 14:25 / Autor: Weronika Chochoł
Bezpieczny i przyjazny gastronomik
fot. Weronika Chochoł / Radio Plus Radom
Weronika Chochoł

Festyn Zdrowia odbył się dziś w radomskim gastronomiku. Była to okazja do podsumowania rządowego projektu "Bezpieczna i Przyjazna Szkoła" wdrażanego od września w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Projekt "Bezpieczna i Przyjazna Szkoła" to rządowy program, którego celem jest zwalczanie nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży oraz promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów, a także rodziców. Ogólnopolski program trwał dwa lata, gastronomik włączył się w akcję we wrześniu. W tym czasie odbyło się wiele zajęć i spotkań, zarówno teoretycznych, jak i praktycznych. Efekty już są widoczne - podkreśla Ewelina Różańska - nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH w Radomiu:

W festynie podsumowującym projekt udział wzięli lokalni przedsiębiorcy, którzy promowali zdrową żywność. Okazuje się, że osoby, które chcą się odżywiać zdrowo nie są skazane jedynie na "marchewkę z groszkiem" - przekonuje Anna Wachowicz - nauczyciel przedmiotów zawodowych w radomskim gastronomiku:

W Festynie Zdrowia udział wzięli uczniowie gastronomika, a także partnerskich szkół podstawowych i gimnazjów. Jak mówią uczestnicy imprezy, czasem jest ciężko, jednak warto zmobilizować się do zdrowego odżywiania:

O zdrowym odżywianiu pamięta również Radosław Starczewski - dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu i dodaje: - Projekt ten jest ważny zarówno dla dorosłych jak i dzieci i młodzieży, niezależnie od szkoły:

Imprezę patronatem medialnym objęło Radio Plus Radom.