RADOM
Bezpieczny i przyjazny gastronomik
Festyn Zdrowia odbył się dziś w radomskim gastronomiku. Była to okazja do podsumowania rządowego projektu "Bezpieczna i Przyjazna Szkoła" wdrażanego od września w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Projekt "Bezpieczna i Przyjazna Szkoła" to rządowy program, którego celem jest zwalczanie nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży oraz promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów, a także rodziców. Ogólnopolski program trwał dwa lata, gastronomik włączył się w akcję we wrześniu. W tym czasie odbyło się wiele zajęć i spotkań, zarówno teoretycznych, jak i praktycznych. Efekty już są widoczne - podkreśla Ewelina Różańska - nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH w Radomiu:
W festynie podsumowującym projekt udział wzięli lokalni przedsiębiorcy, którzy promowali zdrową żywność. Okazuje się, że osoby, które chcą się odżywiać zdrowo nie są skazane jedynie na "marchewkę z groszkiem" - przekonuje Anna Wachowicz - nauczyciel przedmiotów zawodowych w radomskim gastronomiku:
W Festynie Zdrowia udział wzięli uczniowie gastronomika, a także partnerskich szkół podstawowych i gimnazjów. Jak mówią uczestnicy imprezy, czasem jest ciężko, jednak warto zmobilizować się do zdrowego odżywiania:
O zdrowym odżywianiu pamięta również Radosław Starczewski - dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu i dodaje: - Projekt ten jest ważny zarówno dla dorosłych jak i dzieci i młodzieży, niezależnie od szkoły:
Imprezę patronatem medialnym objęło Radio Plus Radom.