Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

RADOM

A jak to drzewiej bywało?

niedziela, 16 kwietnia 2017 00:00 / Autor: Jakub Szczechowski
wielkanocny wystrój w Muzeum Wsi Radomskiej
fot. Radio Plus Radom
Jakub Szczechowski

Najpierw był solidny post, a potem solidna radość. Jeśli przed Świętami Wielkiej Nocy na cenzurowanym było mięso, ale i nabiał, to w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego królowało wszelakie mięsiwo i serniki...

O wielkanocnych tradycjach opowiedziały nam ekspertki, czyli Dorota Swend z zespołu "Raz na ludowo" z Lesiowa i Maria Ostrowska ze stowarzyszenia "Aktywni na Targowej" ze Skaryszewa: