Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: bł. Maria od Pana Jezusa Dobrego Pasterza, dziewica
Dziś jest: Poniedziałek, 25 listopada 2024

RADOM

Dżem z papryki

poniedziałek, 07 kwietnia 2014 14:06 / Autor: Radosław Mizera
Dżem z papryki
Radosław Mizera

Produkt został wyróżniony podczas Targów Regionalnych.

Dżem z papryki - oryginalny przetwór z Przytyka - został wyróżniony podczas Targów Regionalnych w Warszawie. Cezary Nowek, prezes Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki":

 

 

 

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Dla miłośników kuchni podajemy przepis: składniki: 1 kg papryki czerwonej, 2 cytryny (skórka + sok) lub 2 pomarańcze (skórka + sok), ok 1 kg cukru kryształ, 3 goździki, 2-3 cm kory cynamonu, szczypta soli. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy paprykowej dodać tyle cukru ile zaważy zmialona paryka. Smażymy w płaskim rondlu o grubym dnie, na małym ogniu 10 min stale mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarł do dna. Do podgrzanej masy paprykowej dodać sok z cytryn i cynamon. Gotujemy na małym ogniu mieszając aż dzem zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy zmielone goździki i skórkę startą z 2 cytryn. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Dokładnie zakrcamy. Pasteryzujemy ok 20 min.