RADOM
Dżem z papryki
Produkt został wyróżniony podczas Targów Regionalnych.
Dżem z papryki - oryginalny przetwór z Przytyka - został wyróżniony podczas Targów Regionalnych w Warszawie. Cezary Nowek, prezes Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki":
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
Dla miłośników kuchni podajemy przepis: składniki: 1 kg papryki czerwonej, 2 cytryny (skórka + sok) lub 2 pomarańcze (skórka + sok), ok 1 kg cukru kryształ, 3 goździki, 2-3 cm kory cynamonu, szczypta soli. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy paprykowej dodać tyle cukru ile zaważy zmialona paryka. Smażymy w płaskim rondlu o grubym dnie, na małym ogniu 10 min stale mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarł do dna. Do podgrzanej masy paprykowej dodać sok z cytryn i cynamon. Gotujemy na małym ogniu mieszając aż dzem zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy zmielone goździki i skórkę startą z 2 cytryn. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Dokładnie zakrcamy. Pasteryzujemy ok 20 min.