Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

RADOM

X Jubileuszowy Festiwal Zupy

piątek, 13 kwietnia 2018 13:37 / Autor: Monika Nowakowska
X Jubileuszowy Festiwal Zupy
foto:MN/Radio Pllus Radom
Monika Nowakowska

W radomskim "gastronomiku" zapachniało zupą - w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich trwa X Jubileuszowy Festiwal Zupy. Impreza, to przy okazji promocja szkoły i Dni Otwarte.

Festiwal Zupy, to impreza, która od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród młodzieży. W dotychczasowych edycjach, to uczniowie zajmowali się przygotowywaniem potraw, które później poddawane były surowej ocenie nauczycieli. W tym roku, role się odwróciły. Zespoły złożone z nauczycieli różnych przedmiotów oraz dyrekcji szkoły oceniane będą przez uczniów. Głosowanie on-line potrwa do godz. 15.00.

Nauczyciele podzielili się na siedem grup. Zespoły złożone m.in. z nauczycieli wychowania fizycznego, humanistów czy językowców opracowali przepisy, z których powstało siedem niezwykłych w smaku zup. Nauczyciele zadbali też o wyszukane nazwy: wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, I love Ameryka, mazurski szkwał, zemsta karczmarza, orkiestra dęta czy deja va poniedziałku.

- Ze względu na szczególny charakter imprezy przygotowano liczne atrakcje - mówi wicedyrektor ZSSiH Bożena Puton:

Gośćmi specjalnymi imprezy byli laureat konkursu kulinarnego "Master Chef" - Michał Fabiszewski i i absolwent ZSSiH Przemysław Tararuj. - Wydaje się, że nauczyciele postawili sobie wysoko poprzeczkę - przyznają:

Kubeczki z zupami znikały w zaskakującym tempie. Zainteresowanych degustacją nie brakowało. Goście smakowali i zachwycali się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, autorzy potraw tymczasem zdradzali w czym tkwi tajemnica ich dań:

Wszystkie zupy i potrawy przygotowane w ramach Festiwalu Zupy bardzo smakowały, ale chyba największą furorę zdobyła wojskowa grochówka. Jej przygotowaniem zajęli się nauczyciele wychowania fizycznego, którzy na placu przed wejściem do szkoły ubrani w stroje moro zachęcali do degustacji swojego specjału:

W ramach festiwalu uczniowie opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw i owoców, składania serwetek, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta:

Zainteresowani wyborem szkoły mogą zajrzeć jeszcze jutro w godz. 9.00-13.00.

Patronat medialny nad imprezą objęło Radio Plus Radom.