RADOM
Lepszy rydz... albo kurka
Jedni mówią, że grzyby już się kończą, inni znają miejsca, w których jest prawdziwe obrodzenie. Trwa sezon na grzybobranie.
Na radomskim targowisku znaleźć można przede wszystkim kurki. Są również podgrzybki czy prawdziwki. Wszystko zależy od miejsca poszukiwań i dobrego oka... Jedni zauważają, że grzyby naprawdę rosną jak po deszczu, inni martwią się, że w tym roku sezon grzybowy kończy się. Stąd pewnie też różnice w cenach:
Spacer w lesie w poszukiwaniu grzybów może przynieść ochłodę i odprężenie. Jednak nawet najbardziej wprawieni grzybiarze muszą zdawać sobie sprawę z zagrożenia. - Niestety, w przyrodzie jest tak, że większość organizmów ma bardzo podobne odpowiedniki. Tak jest również w przypadku grzybów. Szatan podobny jest do prawdziwka, a sromotnik do kani. - mówi Bogdan Chylak z Nadleśnictwa Przysucha i podpowiada, jak uniknąć groźnej pomyłki:
Możemy zaufać również zasadzie odróżniania grzybów jadalnych i trujących na podstawie tego, jak wygląda ich spód. - Wśród grzybów mamy dwa rodzaje: rurkowe i blaszkowe. Wśród rurkowych są grzyby jadalne lib niejadalne. Grzyby blaszkowe wszystkie są niejadalne, a wśród nich znajdują się również śmiertelnie trujące. - wyjaśnia Lucyna Wiśniewska - dyrektor Radomskiego Sanepidu:
Zatrucia grzybami - zwłaszcza muchomorem sromotnikowym - skutkują niewydolnością wątroby. W przypadku braku przeszczepu zatrucie takie może grozić śmiercią. A jakie są objawy zatrucia? Wyjaśnia Elżbieta Pawlak - dyrektor Sanepidu w Szydłowcu:
Jak szacuje Główny Inspektorat Sanitarny, obecnie około 200 gatunków grzybów pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych wykorzystuje się do celów spożywczych i leczniczych. Średnie spożycie grzybów leśnych w Polsce wynosi kilka kilogramów rocznie w przeliczeniu na mieszkańca. Wśród ludności żyjącej na terenach dużych obszarów leśnych może dochodzić ono do ok. 35 kg na osobę w okresie całego roku.
Do najczęściej spożywanych należą, między innymi: borowik szlachetny (prawdziwek) Boletus edulis, koźlarz babka Leccinum scabrum, koźlarz czerwony Leccinum rufum syn. Leccinum aurantiacum, kilka gatunków podgrzybków (np. podgrzybek brunatny Xerocomus badius) i maślaków (np. maślak zwyczajny Suillus luteus), czubajka kania Macrolepiota procera, pieprznik jadalny (kurka) Cantharellus cibarius, mleczaj rydz Lactarius deliciosus.