RADOM
Królowała zupa!
Od tradycyjnego krupniku i zalewajki, przez zupę z selera naciowego po a'la żółwiową, słowem - do wyboru, do koloru. W Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich odbył się Festiwal Zupy - sztandarowa impreza szkoły.
7 rywalizujących ekip, blisko 1000 wydanych porcji zup i mnóstwo składników. - tak w liczbach opisać można XI Festiwal Zupy, który odbył się w radomskim "Gastronomiku". W tym roku nie było motywu przewodniego konkursu - dla organizatorów ważne było, aby przygotowana zupa była "tania". Dodatkowo zmieniła się formuła głosowania na najlepsze danie. W tym roku jurorem mógł zostać każdy - wystarczyło spróbować zupy, a później w głosowaniu internetowym oddać swój głos na najlepszą z nich. W internetowym głosowaniu najwięcej głosów zdobyła zupa "Pięć minut w Meksyku", drugie miejsce zajęła "Zalewajka-Radomianka". Jak mówi Robert Urbański, jeden z autorów zupy, jej sekret tkwi i bogatej historii królewskich stołów:
Na trzecim miejscu uplasowała się "Rajska karotka". Monika Gralec z drużyny przygotowującej zupę podkreśla, że to smaczne, ale również zdrowe danie:
Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "Natka i Wkładka", którą przygotowali Cezary Kędzierski i Jakub Senator wraz z wychowawcą Moniką Wasik. Laureaci zaproponowali zupę z selera naciowego z chilli, skórką z cytryny, ananasem i prażonym słonecznikiem:
Zupa to danie często deprecjonowane - zupełnie niesłusznie - zauważa Mariusz Szymański - nauczyciel w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu:
Festiwal Zupy to prawdziwa uczta dla podniebienia:
Jednak wydarzenie to nie tylko święto pierwszego dania, ale również dzień otwarty szkoły, który rokrocznie cieszy się ogromną popularnością - zauważa dyrektor "Gastronomika" - Radosław Starczewski:
Dlatego podczas wydarzenia prezentowali się zarówno pracodawcy, jak i uczniowie szkoły. Wśród nich uczniowie klasy "kucharz-cukiernik":
Do Festiwalu zgłoszonych zostało siedem zup: "Zalewajka – Radomianka", Krupnik", "Natka i wkładka", "Rajska karotka", "Cebulowy przysmak Janusza", "Zupa a'la żółwiowa", "Pięć minut w Meksyku" oraz "Zupa grochowa". Patronat medialny nad wydarzeniem sprawowało Radio Plus Radom. Na stronie internetowej szkoły znaleźć można przepisy na poszczególne zupy.
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/36855-krolowala-zupa#sigProGalleriad22a175f01