RADOM
Jak to z pączkami było?
Tradycja Tłustego Czwartku ma korzenie sięgające średniowiecza, a nawet starożytności. Okazuje się, że pierwsze pączki wcale nie były słodkie! Były tłuste z nadzieniem ... mięsnym!
Ostatni czwartek przed Środą Popielcową to tradycyjnie Tłusty Czwartek. Zajadamy pączki, faworki, chrusty czy róże karnawałowe. Wiadomo tradycja-zobowiązuje! Niezależnie od ilości spożytych tego dnia kalorii, właśnie zgodnie z tradycją tego dnia trzeba zjeść chociaż jednego pączka jako zapowiedź szczęścia i powodzenia w nowym roku. Pierwsze pączki wypełniane były mięsnym farszem, później pojawiły się pączki z nadzieniem migdałowym lub orzechowym. Dopiero ok. XVII czy XVIII wieku cukiernicy zaczęli wyrabiać słodkie ciasto z jeszcze słodszym nadzieniem. O tradycjach Tłustyego Czwartku mówi dr Justyna Górska-Streicher, etnograf, dyrektor Resursy Obywatelskiej w Radomiu:
Niech nam żyje Czwartek Tłusty!