RADOM
Przed żołądek do...szkoły
W radomskim "gastronomiku" zapachniało zupą - w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich trwa XIII Festiwal Zupy. Impreza połączona jest z dniem otwartym szkoły.
W tym roku Festiwal Zupy przybrał inną formę niż dotychczas, mówi Radosław Starczewski, dyrektor placówki:
Festiwal Zupy to również jeden z akcentów dni otwartych szkoły. - Oferujemy wszystkie kierunki, które są w branżach hotelowych i gastronomicznych - dodaje Radosław Starczewski:
Zainteresowanych degustacją nie brakowało. Goście mogli posmakować m.in barszczu ukraińskiego, zupy neapolitańskiej, "rywalki" czy wojskowej grochówki, przygotowanej przez nauczycieli wychowania fizycznego z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich:
Jednym z nowych elementów Festiwalu Zupy był konkurs umiejętności posługiwania się nożem pod nazwą "Posiekani". Marzena Wnęt, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH:
W ramach festiwalu uczniowie zaprezentowali również kierunki, które są w ofercie placówki. To między innymi technik usług kelnerskich:
Uczniowie przygotowywali m.in. domowy makaron:
Dużym zainteresowaniem cieszy się również kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych:
Uczniowie mogą doskonalić swoje umiejętności również na kierunku technik organizacji turystyki, mówi nauczycielka Barbara Górka:
Zainteresowani ofertą szkoły, mogą odwiedzić placówkę również w sobotę, 1 kwietnia w godz. 09.00-13.00. Patronat radiowy nad wydarzeniem objęło Radio Plus Radom.
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/69802-przed-zoladek-do-szkoly#sigProGalleria2a45dd6acd