RADOM
Było pysznie! Gotowanie po radomsku
Rekord w gotowaniu parzybrody został pobity! Były degustacje, konkursy i warsztaty. Odbył się Festiwal Kulinarny Radomskie Smaki.
160 kilogramów parzybrody i ok. 700 wydanych porcji. Rekord w gotowaniu parzybrody, tradycyjnej potrawy na Ziemi Radomskiej został pobity. Pierwszy Festiwal Kulinarny Radomskie Smaki odbył się w sobotę, 12 sierpnia br. w Radomiu. Na Rynku Miasta Kazimierzowskiego stanęły stoiska kół gospodyń wiejskich, radomskich restauratorów i food trucki. Były też warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych oraz konkursy. Na najmłodszych czekały dmuchańce i zjeżdżalnie. Dla każdego coś dobrego. Na obiad i na deser! Wielkie gotowanie parzybrody odbyło się pod okiem finalisty 3 edycji programu MasterChef Mariusza Szweda. Lokalny przysmak został zjedzony do ostatniego kęsa! Magdalena Krajewska z Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Radomskiej:
Radomianie dopisali. Smakowali parzybrodę i porkę oraz inne przysmaki, które serwowały koła gospodyń wiejskich oraz restauratorzy. Jak się okazuje wiele osób nadal odwołuje się do dań z kuchni regionalnej:
Jakie smakołyki serwował Zespół Raz na ludowo z Lesiowa? Mówi Teresa Pikiewicz:
Potrawy kuchni regionalnej serwowały też panie z Koła Gospodyń Wiejskich Leśne sąsiadki z Majdowa. Edyta Mróz:
Podczas festiwalu rozstrzygnięte zostały konkursy między innymi na sok malinowy czy radomiankę. Drugie miejsce zajęło ciasto p. Agaty Jaśkiewicz:
Radomskie Stowarzyszenie Mosty nie tylko serwowało potrawy regionalne Ziemi Radomskiej, ale wspierało także ważne działania społeczne. Mówi Ewa Szymańska-Jarosz:
Festiwal Kulinarny Radomskie Smaki zorganizowała Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Radomskiej.
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/72141-radomskie-smaki#sigProGalleriae6026b17b1