Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: bł. Maria Klementyna Annuarita Nengapeta, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 29 listopada 2024

RADOM

Konkurs kulinarny dla młodzieży

piątek, 29 listopada 2024 09:16 / Autor: Radosław Mizera
Konkurs kulinarny dla młodzieży
foto: Radosław Mizera
Radosław Mizera

Promocja potraw z dziczyzny, jak również nabywanie umiejętności w przygotowywaniu dań z tego rodzaju mięsa, było głównym celem konkursu kulinarnego dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Małgorzata Miedzińska, kierownik praktycznej nauki zawodu w placówce oświatowej podkreśliła, że poprzez organizację konkursu młodzież młodzież rozwija uzdolnienia twórcze i doskonali umiejętności kulinarne:

Konkurs został przeprowadzony w profesjonalnych warunkach. Szkoła wyposażona jest w nowoczesną pracownię gastronomiczną i najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Uczniowie przyznali, że sporadyczny mają kontakt z dziczyzną:

Okazuje się, że zaledwie 2 proc. Polaków regularnie spożywa dziczyznę, a prawie 1/3 badanych nigdy nie kosztowała tego rodzaju mięsa. Damian Gawlik, Łowczy Okręgowy w Radomiu:

Konkurs został przeprowadzony przy współpracy z Polskim Związkiem Łowieckim.