RADOM
Konkurs kulinarny dla młodzieży
Promocja potraw z dziczyzny, jak również nabywanie umiejętności w przygotowywaniu dań z tego rodzaju mięsa, było głównym celem konkursu kulinarnego dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Małgorzata Miedzińska, kierownik praktycznej nauki zawodu w placówce oświatowej podkreśliła, że poprzez organizację konkursu młodzież młodzież rozwija uzdolnienia twórcze i doskonali umiejętności kulinarne:
Konkurs został przeprowadzony w profesjonalnych warunkach. Szkoła wyposażona jest w nowoczesną pracownię gastronomiczną i najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Uczniowie przyznali, że sporadyczny mają kontakt z dziczyzną:
Okazuje się, że zaledwie 2 proc. Polaków regularnie spożywa dziczyznę, a prawie 1/3 badanych nigdy nie kosztowała tego rodzaju mięsa. Damian Gawlik, Łowczy Okręgowy w Radomiu:
Konkurs został przeprowadzony przy współpracy z Polskim Związkiem Łowieckim.
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/78715-konkurs-kulinarny-dla-mlodziezy#sigProGalleria1d070a48e2