Szydłowiec
Tradycyjne dania i wypieki świąteczne ziemi szydłowieckiej
Na świątecznych stołach w regionie szydłowieckim goszczą jajka, mięsa i ciasta. Przepisy na tradycyjne dania przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Opowie o tym Koło Gospodyń Wiejskich z Szydłówka "Zgrany Babiniec".
Przedstawicielki koła „Zgrany Babiniec” Maria Kowalik, Agnieszka Słomińska i Dorota Niewadzisz opowiedziały jak przygotowują się do świąt wielkanocnych.
- Ważne na stole są jajka w różnej postaci, robimy je z majonezem, farszem z pieczarkami czy z łososiem. Wśród mięs króluje schab ze śliwką, baleron, boczek i karkówka. Na słodko robimy makowiec, mazurka, roladę i babkę. Przygotowujemy też pierogi, bigos, racuchy i pasztet. Na te dania mamy przepisy od babci Jadzi i nie zdradzamy ich nikomu spoza naszego koła. Tradycją u nas też jest robienie stroików świątecznych. Wykonujemy je z kolorowych kwiatów, bazi, pisanek i borówek. Wynosimy te tradycje z domu rodzinnego. Przygotowujemy się do świąt tak jak robiły to nasze mamy i babcie. Naszym zadaniem jest przekazanie tego naszym dzieciom i wnukom – mówiły przedstawicielki koła.
Jak przyznaje koło gospodyń najważniejszą tradycją jest jednak to, że spędzają święta w rodzinnym gronie.
https://radioplus.com.pl/index.php/region/62866-tradycyjne-dania-i-wypieki-swiateczne-ziemi-szydlowieckiej#sigProGalleriafa09697a50