![](https://radioplus.com.pl/images/banners/bn_2022_radio.jpg)
Aktywnie i zdrowo
Płaskurka, samopsza i orkisz
![](/media/k2/items/cache/6f956f3a397aa7634bed5935fe46f682_M.jpg)
![](/media/k2/users/514.jpg)
Stare mąki powracają do łask. W sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej możemy spotkać mąki z orkiszu, płaskurki czy samopszy. To bardzo stare zboża, które z czasem wyparła łatwiejsza w uprawie pszenica. Teraz znów są chętnie uprawiane, bo dzięki naturalnie je chroniącym plewom, świetnie się sprawdzają w rolnictwie ekologicznym; bo nie wymagają stosowania śródków ochrony roślin. Są też bardzo zdrowe. Wartość orkiszu bardzo ceniła już św. Hildegarda z Bingen, średniowieczna uzdrowicielka.
Zboża te zawierają o wiele więcej niż pszenica składników odżywczych, takich jak białko, cynk, miedź, żelazo i witaminy. Zawierają też antyoksydanty, które spowalniają starzenie się organizmu i chronią przed chorobami oraz błonnik.
Z orkiszu, płaskurki i samopszy możemy piec chleb, ale też możemy dodawać je do naleśników czy placków ziemniaczanych oraz robić z nich pulpety i kotlety.
Posłuchaj rozmowy z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością w Radomiu o powracających do łask dawnych mąkach:
Rozmawiała Beata Okulińska.
![](/media/k2/items/cache/dfc0bd70e387aa19ce270342d5219402_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/160fc588ad84a8dfb5bb0b8ec05fb2d8_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/78a786ea068333e1c93a443dc7de65d0_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/9d5b28ee3cca90fe2abc22bf191961fd_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/5a77a341a2ee77ab7f8b3dc85d9669b4_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/1739eff5117eac512aec21981cfe77a5_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/45eb6b05ca2077b0812a873740e0316e_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/16e099ac4efc094f8850bf391f8dba2f_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/d41859a84bc29e96a52950e3b3797da9_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/96f3573995f7f7dda9e84b54ed071e70_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/718ef47916840ade71e2c032cf5ca3cb_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/35381a958a810c9e881396bf840aeee6_L.jpg)