![](https://radioplus.com.pl/images/banners/bn_2022_radio.jpg)
Aktywnie i zdrowo
Siła niepozornych nasion chia
![](/media/k2/items/cache/b7132b99106b325108474b952d77b6dc_M.jpg)
![](/media/k2/users/514.jpg)
Małe nasionka chia, które przywędrowały do nas z Ameryki Łacińskiej, zawierają w sobie wielką moc. Są bogactwem kwasów tłuszczowych omega-3, pełnowartościowego białka, wapnia, błonnika i witaminy E. Polecane są osobom chorującym na cukrzycę, mającym problem z zasypianiem, odchudzającym się i przemęczonym. Opóźniają procesy starzenia się i pomagają w leczeniu nowotworów.
Nasiona te można jeść surowe, bez wcześniejszej obróbki. Bardzo ważne jest jednak, by pić więcej wody, ponieważ chia chłonie wszelkie płyny.
Chia można dodawać do jogurtu i mleka, wypieków czy sałatek. Można robić z nich także pudding: nasiona chia należy zalać mlekiem kokosowym lub migdałowym, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Posłuchaj rozmowy o nasionach chia z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością:
Rozmawiała Beata Okulińska.
![](/media/k2/items/cache/dfc0bd70e387aa19ce270342d5219402_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/160fc588ad84a8dfb5bb0b8ec05fb2d8_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/78a786ea068333e1c93a443dc7de65d0_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/9d5b28ee3cca90fe2abc22bf191961fd_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/5a77a341a2ee77ab7f8b3dc85d9669b4_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/1739eff5117eac512aec21981cfe77a5_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/45eb6b05ca2077b0812a873740e0316e_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/16e099ac4efc094f8850bf391f8dba2f_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/d41859a84bc29e96a52950e3b3797da9_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/96f3573995f7f7dda9e84b54ed071e70_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/718ef47916840ade71e2c032cf5ca3cb_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/35381a958a810c9e881396bf840aeee6_L.jpg)