Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Wojtek Sałek
Patron dnia: św. Serwulus
Dziś jest: Poniedziałek, 23 grudnia 2024

RADOM

Karp królem wigilijnego stołu

środa, 21 grudnia 2016 17:06 / Autor: Michał Kaczor
Karp królem wigilijnego stołu
Michał Kaczor

Już w sobotę Wigilia. Na stołach nie może oczywiście zabraknąć karpia. Czy warto go jeść i w jakiej postaci?

To już ostatni dzwonek, żeby zakupić, a przynajmniej zacząć myśleć o zakupie karpia. Przy stoiskach rybnych, na targowiskach i w sklepach coraz większe tłumy. Cena za kilogram karpia podobna jak w poprzednich latach - około 14 złotych. - Sezon już się zaczął, jest zainteresowanie. Kupujący najczęściej pytają czy karpie są polskie i z dobrych stawów. W grę wchodzi też waga, bo mamy różne wagowo karpie. Pytają też, czy nie są z mulistych stawów, bo wiadomo, że wydziela specyficzny zapach. Nasze są z gospodarstwa ekologicznego. Bierzemy tylko z dobrych źródeł - mówi pan Zbigniew, sprzedawca.

Karp z pewnością zagości na wielu wigilijnych stołach, ale czy warto go jeść? - Jak najbardziej warto jeść karpia. Karp jest rybą bardzo niedocenianą i spożywaną sporadycznie. Ja uważam, że karpia jemy znacznie za mało. Mięso karpia charakteryzuje się delikatnością, jest dobrym źródłem białka pełnowartościowego o bardzo wysokiej strawności, wysokim poziomem niektórych aminokwasów egzogennych, które muszą być stale dostarczane do naszego organizmu, a brakuje ich w produktach białkowych roślinnych. 100 gram karpia może nam dostarczyć, np. 500 mg kwasów omega 3, które są niezwykle ważne dla układu sercowo-naczyniowego – mówi Marcin Chmielewski, dietetyk.

Karpia jemy w najróżniejszych formach. W galarecie, smażonego, gotowanego, po żydowsku, a który jest najzdrowszy? – Polecam karpia przede wszystkim pieczonego. Raczej nie gotowanego. Pieczony jest moją ulubioną wersją i tego powinniśmy się trzymać. Jest najbardziej dietetyczny – poleca Marcin Chmielewski.

Zapytaliśmy radomian, czy karpie znajdą się na ich stołach wigilijnych i w jakiej formie. Największą popularnością cieszą się smażone.

 

Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć SMACZNEGO!