RADOM
Smaki regionalne ukryte w zupie
Zupa prosto z Kaszub, Pomorza, czy Podhala – w tym roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu dominowały regionalne smaki. Już po raz dziewiąty odbył się tam Festiwal Zupy.
Tym razem uczniowie przygotowali zupy pochodzące z różnych regionów Polski. - Powracamy do dawnych, staropolskich smaków, odkrywamy je. Powracamy do korzeni, czyli do tego co było podstawą naszego żywienia – mówi Radosław Starczewski dyrektor szkoły.
Wygrali uczniowie, którzy przygotowali zupę „Brzadową z suszonych owoców i grzybów” z kluseczkami, zupa z kuchni kaszubskiej. - Kuchnia ta jest przede wszystkim bardzo zdrowa, dlatego wybór padł na tę zupę. Ta zupa jest też zapomniana, chcieliśmy przypomnieć ten smak – mówią zwycięzcy.
W sumie w tym roku w festiwalu wzięło udział 10 zespołów uczniów z radomskiego Gastronomika. - Przypominamy zupy staropolskie. Młodzież sięgnęła do produktów zapomnianych, i warto je przypomnieć i znów wykorzystać w naszej kuchni. Pojawiły się też stroje regionalne. Cieszymy się, że tak dużym zainteresowaniem cieszy się ten konkurs – mówi Bożena Puton wicedyrektor szkoły, przewodnicząca jury. Posłuchaj relacji....
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/22260-smaki-regionalne-ukryte-w-zupie#sigProGalleria6fd854f39c