RADOM
Drogie witaminy na targowiskach
Od kilku tygodni na radomskich targach kupić można młode warzywa i owoce - "nowalijki". Zarówno sprzedawcy jak i klienci zauważają, że jest dużo drożej niż w tym samym okresie w ubiegłym roku, jednak ochota na świeże warzywa jest silniejsza od cen.
Na targowych straganach przeważają pomidory, ogórki, szparagi, czy rzodkiewki. Jest także szczypiorek, czy kapusta. Coś dla siebie znajdą również miłośnicy owoców:
Sprzedawcy zauważają, że ceny w tym roku są wyższe od zeszłorocznych. Klienci jednak kupują na targowiskach - lepiej lub gorzej wybierając stoiska:
Zmieniając dietę na wiosenną warto przede wszystkim zamienić warzywa mrożone, na świeże. Jednak w przypadku nowalijek powinniśmy być ostrożni. Dobrym rozwiązaniem na dostarczenie organizmowi witamin są kiełki - przekonuje Magdalena Ciesielska - Dwojak - dietetyk kliniczny:
Jednak czasem nie chodzi o witaminy, ale o sam smak. Kupujący warzywa i owoce na targu mają nadzieję, że produkty przez nich wybrane są jak najmniej nawożone i jak najbardziej naturalne:
Ceny na stoiskach targowych są zbliżone, za pomidory zapłacimy ok 5 zł za kilogram. Podobnie za ogórki. Młoda marchewka czy pietruszka kosztować nas będzie ok. 2-3 złote, a za ziemniaki ok. 2 złote. Natomiast ceny truskawek sięgają od 18 do 25 zł za łubiankę, a czereśnie...ponad 40 złotych za kilogram.