RADOM
Pucharowe kucharki z ZDZ
Sara Jeżyna, Julia Podsiadła i Martyna Piwońska - uczennice radomskiego ZDZ pod kierunkiem Katarzyny Grabusińskiej zajęły trzecie miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Kuchnia Polska na Mazowszu 2018". Uczennice znalazły się w najlepszej "dwunastce" w kraju.
Konkurs już po raz dziesiąty organizowany był przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Jego pierwszym etapem było nadesłanie zdjęcia przygotowanej przez siebie potrawy wraz z opisem receptury. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie zakąski z lina i pora oraz dania głównego, w którego skład wchodziły: udziec z indyka, dynia i czosnek. Komisja, w której skład wchodzili m.in kucharze z prestiżowych hoteli (Bristol, Sheraton) z ponad 170 nadesłanych zgłoszeń wybrała najlepszą "dwunastkę" z całej Polski. Kolejny etap odbywał się już w Warszawie. Jego uczestnicy mieli przygotować jeszcze raz potrawę ze zdjęcia - tym razem na miejscu. W konkursie sprawdzane były również umiejętności kelnerskie.
W konkursie udział wzięły trzy uczennice. Sara Jeżyna i Martyna Piwońska z technikum gastronomicznego. Jako ciepłą zakąskę przygotowały gotowanego lina z musem z pora. Jako danie główne zaserwowały udziec z indyka faszerowany ziołami ogrodowymi na pure dyniowym z glazurowaną marchewką i burakami. Całość przyozdobiona została chipsem gruszkowym. Do konkursu przygotowywały się dwa miesiące:
W konkursie obsługi kelnerskiej udział wzięła Julia Podsiadła. Musiała wykazać się zarówno wiedzą teoretyczną jak i praktyczną. Przydała się również znajomość języków. Najtrudniejszym zadaniem było filetowanie pstrąga pod bacznym okiem jurorów:
To pierwszy taki puchar od dłuższego czasu, który stanął na półkach Technikum. - To dla nas duży sukces, bardzo dużo pracy włożyliśmy w to, żeby móc wspinać się po takie wyróżnienia - mówi Katarzyna Grabusińska - nauczyciel zawodu w Niepublicznym Technikum im. 72. Pułku Piechoty w Radomiu:
Szkoła obok udziału w konkursach, organizuje również szkolenia i wydarzenia w całej Polsce. Dla uczniów organizowane są wyjazdy - również zagraniczne. - Pokazujemy uczniom jak wygląda praca, jakie są produkty, specyfika zawodu w innych krajach - mówi Katarzyna Grabusińska i dodaje: - Dzisiaj kucharz to bardzo opłacalny kierunek, a kucharze to bardzo dobrze wykształceni ludzie:
Uczennice zapowiadają, że w przyszłym roku powalczą o najwyższe miejsce na podium.
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/34283-pucharowe-kucharki-z-zdz#sigProGalleria1cd69a24f0