RADOM
Ekosfera: W zdrowym ciele, zdrowy duch
Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, aromatów, nie jest też napromieniowana - szeroką ofertę od nabiału, poprzez kiszonki, wędliny i chleb można kupić na zorganizowanych po raz pierwszy w Radomiu Targach i Wystawie Weekendowej EKOSFERA. Wystawcy pojawią się też w niedzielę, 14 lutego.
To pierwsze tego typu targi w Radomiu. Ich organizacja, to odpowiedź społeczeństwa na wzrastającą troskę o własne kondycję i zdrowie. Osoby, które odżywiają się zdrowo, nie tylko lepiej się czują, zmniejszają także ryzyko wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory czy choroby serca.
W pawilonie przy ul.Czystej w Radomiu swoje produkty prezentuje kilkunastu wystawców. Jak mówi organizotarka imprezy Agnieszka Lisiecka, jej celem jest przybliżenie mieszkańcom Radomia idei ekologicznego i zdrowego życia.
Na targach wystawiają się produceni ekologicznej żywności, nabiału, wędlin, warzyw i owoców, soków, napojów, przekąsek, przypraw, marynat i kiszonek. Można zobaczyć i nabyć też wyroby rękodzieła artystycznego - mówi organizatorka imprezy Agnieszka Lisiecka:
- Żywność ekologiczna jest przede wszystkim zdrowa i dobra - mówi Wawrzyniec Maziejuk z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Żywności Ekologicznej "Polska Ekologia" i dodaje, że na Mazowszu jest wielu przedsiębiorców, którzy produkują ekologiczną żywność. - Dobre jedzenie to gwarancja odporności - dodaje:
- Zainteresowanie żywnością eko jest zauważalne szczególnie teraz, podczas pandemii koronawirusa - mówi Daniel Dzwonkowski z firmy EkoloFF.pl:
Anna Stępniewska i Monika Grzybowska zachęcają do zakupu ekologicznych mięs i wędlin. Jak przyznają, wyroby produkowane są z mięsa pochodzącego od zwierząt karmionych naturalnymi paszami:
Aleksandra i Dominika Pniak przyjechały z Warszawy. Na targach prezentują różnego rodzaju kiszonki. Co zaskakujące - wśród produktów zakiszonych w słoikach znalazła się m.in. kasza gryczana. - Staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom społeczeństwa, eksperymentujemy i proponujemy coś, czego nie znajdziemy w marketach - mówią panie:
- W dzisiejszych czasach, bardziej niż kiedykolwiek, potrzebujemy narzędzia do walki o nasze zdrowie i budowania naturalnej odporności, której źródłem jest prawidłowa flora bakteryjna naszych jelit. Natura wspomaga nas w tej walce podarowując nam cud fermentacji, w wyniku której powstają kiszonki - naturalne lekarstwo. Zawierają one szereg witamin, bakterie kwasu mlekowego będące naturalnym probiotykiem. Są też źródłem cennych minerałów i błonnika - dodaje Aleksandra Pniak.
To pierwsza, ale nie ostatnia impreza w Radomiu - zapewnia Halina Dobosz z Fundacji Pomocy Mieszkaniowej "Ciepły Kącik":
Organizatorami weekendowych targów Ekosfera są: Fundacja Pomocy Mieszkaniowej Ciepły Kącik w Radomiu oraz partner strategiczny stowarzyszenie Polska Ekologia.
Targi potrwaja do niedzieli. Zainteresowani będą mogli zajrzeć w godzinach od 9.00 do 18.00. Kolejna odsłona w przyszły weekend.
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/52889-ekosfera-w-zdrowym-ciele-zdrowy-duch#sigProGalleria9ce55f6ffe