Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: św. Szczepan, diakon i pierwszy męczennik
Dziś jest: Czwartek, 26 grudnia 2024

RADOM

Ekosfera: W zdrowym ciele, zdrowy duch

sobota, 13 lutego 2021 15:59 / Autor: Monika Nowakowska
Ekosfera: W zdrowym ciele, zdrowy duch
foto: MNowakowska/Radio Plus Radom
Monika Nowakowska

Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, aromatów, nie jest też napromieniowana - szeroką ofertę od nabiału, poprzez kiszonki, wędliny i chleb można kupić na zorganizowanych po raz pierwszy w Radomiu Targach i Wystawie Weekendowej EKOSFERA. Wystawcy pojawią się też w niedzielę, 14 lutego.

To pierwsze tego typu targi w Radomiu. Ich organizacja, to odpowiedź społeczeństwa na wzrastającą troskę o własne kondycję i zdrowie. Osoby, które odżywiają się zdrowo, nie tylko lepiej się czują, zmniejszają także ryzyko wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory czy choroby serca.

W pawilonie przy ul.Czystej w Radomiu swoje produkty prezentuje kilkunastu wystawców. Jak mówi organizotarka imprezy Agnieszka Lisiecka, jej celem jest przybliżenie mieszkańcom Radomia idei ekologicznego i zdrowego życia.

Na targach wystawiają się produceni ekologicznej żywności, nabiału, wędlin, warzyw i owoców, soków, napojów, przekąsek, przypraw, marynat i kiszonek. Można zobaczyć i nabyć też wyroby rękodzieła artystycznego - mówi organizatorka imprezy Agnieszka Lisiecka:

- Żywność ekologiczna jest przede wszystkim zdrowa i dobra - mówi Wawrzyniec Maziejuk z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Żywności Ekologicznej "Polska Ekologia" i dodaje, że na Mazowszu jest wielu przedsiębiorców, którzy produkują ekologiczną żywność. - Dobre jedzenie to gwarancja odporności - dodaje:

- Zainteresowanie żywnością eko jest zauważalne szczególnie teraz, podczas pandemii koronawirusa - mówi Daniel Dzwonkowski z firmy EkoloFF.pl:

Anna Stępniewska i Monika Grzybowska zachęcają do zakupu ekologicznych mięs i wędlin. Jak przyznają, wyroby produkowane są z mięsa pochodzącego od zwierząt karmionych naturalnymi paszami:

Aleksandra i Dominika Pniak przyjechały z Warszawy. Na targach prezentują różnego rodzaju kiszonki. Co zaskakujące - wśród produktów zakiszonych w słoikach znalazła się m.in. kasza gryczana. - Staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom społeczeństwa, eksperymentujemy i proponujemy coś, czego nie znajdziemy w marketach - mówią panie:

- W dzisiejszych czasach, bardziej niż kiedykolwiek, potrzebujemy narzędzia do walki o nasze zdrowie i budowania naturalnej odporności, której źródłem jest prawidłowa flora bakteryjna naszych jelit. Natura wspomaga nas w tej walce podarowując nam cud fermentacji, w wyniku której powstają kiszonki - naturalne lekarstwo. Zawierają one szereg witamin, bakterie kwasu mlekowego będące naturalnym probiotykiem. Są też źródłem cennych minerałów i błonnika - dodaje Aleksandra Pniak.

To pierwsza, ale nie ostatnia impreza w Radomiu - zapewnia Halina Dobosz z Fundacji Pomocy Mieszkaniowej "Ciepły Kącik":

Organizatorami weekendowych targów Ekosfera są: Fundacja Pomocy Mieszkaniowej Ciepły Kącik w Radomiu oraz partner strategiczny stowarzyszenie Polska Ekologia.

Targi potrwaja do niedzieli. Zainteresowani będą mogli zajrzeć w godzinach od 9.00 do 18.00. Kolejna odsłona w przyszły weekend.