RADOM
Sezon na owoce leśne - co można z nich przygotować?
Sezon na owoce leśne rozpoczęty. Na targowiskach pojawiły się już pierwsze jagody, leśne poziomki, czy maliny. Wszystkie kuszą smakiem, zapachem i kolorem. Można je zjeść na surowo, ale można z nich przygotować smaczne potrawy.
Jagody, maliny, jeżyny. Kto ich nie lubi? Są zdrowe, a przede wszystkim smaczne. Są źródłem wielu witamin oraz błonnika. Znajduje się również w nich ważna dla organizmu witamina C. Owoce leśne to jedna z najpopularniejszych kategorii soczystych przysmaków. Można je jeść na surowo albo zrobić z nich przepyszne potrawy.
- Każdy z nas owoce leśne lubi jako dodatek do deserów. Wiele osób lubi musy owocowe z malin. Można je mielić z cukrem pudrem, z miodem, z ziołami. Możemy zrobić chłodniki owocowe na bazie malin, czy jagód w połączeniu z różnego rodzaju nabiałem. Można zrobić również pierogi owocowe. Ponadto maliny lubią imbir, ryby np. można zrobić ceviche z makreli z dresingiem malinowym - mówi Tomasz Skobel, kucharz w restauracji Teatralna oraz trener kulinarny w radomskiej akademii Cook'n'Talk.
Wiele osób na targowiskach sprzedaje również jagody, z którym można zrobić soki, dżemy, jagodzianki oraz lody.
- Jeżeli mamy w domu blender to możemy zrobić lody jagodowe. Możemy je połączyć ze śmietaną 36 procent. Do tego wymieszać żółtka z cukrem i wyjdą nam świetne lody - tłumaczy Tomasz Skobel.
Wiele osób robi dżemy albo mrozi owoce, które udało się zebrać latem, aby jesienią i zimą móc zrobić z nich różne potrawy.
- Na pewno dobrym sposobem mrożenie owoców w różnej postaci np. musu. Możemy również zrobić dżemy - dodaje kucharz.
Należy pamiętać, że nie wolno jeść niemytych owoców z lasu, ponieważ mogą być źródłem zakażenia bąblowicą - groźną, pasożytniczą chorobą wywoływaną przez tasiemca wieńcogłowego.
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/56509-sezon-na-owoce-lesne-co-mozna-z-nich-przygotowac#sigProGalleria401aad9060