Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

RADOM

Sezon na owoce leśne - co można z nich przygotować?

czwartek, 15 lipca 2021 13:43 / Autor: Magdalena Król
Sezon na owoce leśne - co można z nich przygotować?
fot. PhotoMIX-Company/pixabay.com
Magdalena Król

Sezon na owoce leśne rozpoczęty. Na targowiskach pojawiły się już pierwsze jagody, leśne poziomki, czy maliny. Wszystkie kuszą smakiem, zapachem i kolorem. Można je zjeść na surowo, ale można z nich przygotować smaczne potrawy.

Jagody, maliny, jeżyny. Kto ich nie lubi? Są zdrowe, a przede wszystkim smaczne. Są źródłem wielu witamin oraz błonnika. Znajduje się również w nich ważna dla organizmu witamina C. Owoce leśne to jedna z najpopularniejszych kategorii soczystych przysmaków. Można je jeść na surowo albo zrobić z nich przepyszne potrawy.

- Każdy z nas owoce leśne lubi jako dodatek do deserów. Wiele osób lubi musy owocowe z malin. Można je mielić z cukrem pudrem, z miodem, z ziołami. Możemy zrobić chłodniki owocowe na bazie malin, czy jagód w połączeniu z różnego rodzaju nabiałem. Można zrobić również pierogi owocowe. Ponadto maliny lubią imbir, ryby np. można zrobić ceviche z makreli z dresingiem malinowym - mówi Tomasz Skobel, kucharz w restauracji Teatralna oraz trener kulinarny w radomskiej akademii Cook'n'Talk.

Wiele osób na targowiskach sprzedaje również jagody, z którym można zrobić soki, dżemy, jagodzianki oraz lody.

- Jeżeli mamy w domu blender to możemy zrobić lody jagodowe. Możemy je połączyć ze śmietaną 36 procent. Do tego wymieszać żółtka z cukrem i wyjdą nam świetne lody - tłumaczy Tomasz Skobel.

Wiele osób robi dżemy albo mrozi owoce, które udało się zebrać latem, aby jesienią i zimą móc zrobić z nich różne potrawy.

- Na pewno dobrym sposobem mrożenie owoców w różnej postaci np. musu. Możemy również zrobić dżemy - dodaje kucharz.

Należy pamiętać, że nie wolno jeść niemytych owoców z lasu, ponieważ mogą być źródłem zakażenia bąblowicą - groźną, pasożytniczą chorobą wywoływaną przez tasiemca wieńcogłowego.