RADOM
Lato to czas przetworów
Lato to idealny czas na zamknięcie w słoikach ulubionych smaków. To czas robienie kompotów, marmolady, dżemów oraz kiszenia warzyw i owoców.
Letni sezon to też najlepsza okazja, żeby zatrzymać pełnię smaków ulubionych produktów na dłużej. Domowe dżemy, konfitury czy powidła nie mają sobie równych, ponieważ nie zawierają sztucznych konserwantów. A co najważniejsze można je przygotować, tak jak lubimy! Na przetwory najlepiej wykorzystać świeże i nieuszkodzone owoce, ponieważ produkty z wadami i nieświeże mogą sprawić, że przetwory szybko przestaną być przydatne do spożycia. Oczywiście wcześniej trzeba przygotować odpowiednią ilość słoików, nakrętek i naklejek.
Każdy ma swój sposób na dżemy mówi Tomasz Skobel, kucharz w restauracji Teatralna oraz trener kulinarny w radomskiej akademii Cook'n'Talk:
Wiele osób również oprócz słodkich przetworów robi także te słone. Mowa tu o kiszeniu np. ogórków, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek albo obiadów, szczególnie w okresie zimowym. Ale oprócz warzyw można kisić także owoce mówi kucharz Tomasz Skobel:
Dzięki temu, że smaki lata zostaną zamknięte w słoikach, będzie można nimi cieszyć się również jesienią i zimą, dodatkowo dostarczymy w tym czasie organizmowi dodatkowych witamin.