RADOM
Klucz św. Kazimierza teraz nie tylko od święta
Klucz św. Kazimierza to pieczywo świąteczne. Pojawia się w Radomiu tylko w pobliżu święta św. Kazimierza, czyli 4 marca. To wspólne dzieło kilku piekarzy. Klucz jest opatentowany. Znak graficzny i receptura są zastrzeżone. Klucze mogą być wypiekane tylko przez piekarnie zrzeszone w Cechu Piekarzy. Teraz klucz św. Kazimierza będzie częściej dostępny w radomskich piekarniach.
Już od weekendu, 18 i 19 listopada 2022 roku oraz w każdy kolejny weekend, klucz św. Kazimierza będzie można kupić w sklepach firmowych piekarni zrzeszonych w Cechu Piekarzy. Są to: „Czas na Chleb”, „Fogiel&Fogiel”, „Piekarnia Cukiernia Gajda”, „Piekarnia Cukiernia Pastuszka” oraz „Piekarnia Wacyn”. Będzie można również składać zamówienia na klucz św. Kazimierza.
Poznań ma swoje rogale św. Marcina, Kazimierz koguty, a Radom ma klucze św. Kazimierza. Tradycją Kazików, czyli święta patrona Radomia i diecezji św. Kazimierza królewicza są wypiekane przez piekarnie zrzeszone w Cechu Piekarzy w Radomiu słodkie klucze św. Kazimierza. Jest to ciasto drożdżowe, zawiera mleko i większą zawartość tłuszczu niż zwykłe drożdżówki.
Klucz św. Kazimierza odrodził w Radomiu zapomnianą legendę. Zawarta jest w niej mądrość, że kto zje klucz w dzień św. Kazimierza: ten za przyczyną tego świętego rozum i szczęście niebieskie posiądzie.