RADOM
Było pysznie i międzynarodowo. Wygrała tradycja!
Żurek, porka, pierogi i smalec. Staropolska kuchnia zwyciężyła w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Stowarzyszenie Centrum Młodzieży Arka w Radomiu. Wieczór Kuchni Europejskich odbył się w piątek, 18 października 2024 roku w ramach projektu Eurodesk Polska.
W trzeciej edycji konkursu Wieczór Kuchni Europejskich dla szkolnych kół wolontariatu wzięli udział przedstawiciele siedmiu radomskich szkół. Po wcześniejszym losowaniu: wolontariusze z PSP nr 20 przygotowali potrawy z Węgier, z PSP nr 22 dania z Grecji, z PSP nr 34 specjały kuchni włoskiej. Wolontariusze z Zespołu Szkół Technicznych zaprosili do degustacji potraw z Francji, ekipa ze szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego serwowała smakołyki z Gruzji, zespół SCM Arka miał za zadanie przygotować dania kuchni polskiej, a uczniowie XI LO im. S. Staszica potrawy z Hiszpanii. Po degustacji i burzliwych obradach komisja konkursowa ogłosiła swój werdykt biorąc pod uwagę: prezentację kraju i potraw, aranżację stoiska oraz smak potraw. I miejsce zajęli wolontariusze z SCM Arka, drugie miejsce ex aequo zajęli wolontariusze z XI LO i ZST, trzecie miejsce PSP nr 34. Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienia.
Ewa Kamińska wiceprezes SCM Arka:
Hubert Banasik odpowiedzialny za punkt Eurodesk w SCM Arka, organizator konkursu:
Sylwia Skoneczna ze zwycięskiej drużyny z SCM Arka:
Przedstawiciele Szkolnego Koła Wolontariatu w PSP nr 34 w Radomiu, laureaci III nagrody Jakub Chowaniec i Miłosz Warchoł:
Na drużyny czekały dyplomy, nagrody i słodycze, a na wszystkich przybyłych degustacja konkursowych potraw!
https://radioplus.com.pl/index.php/radom/78208-bylo-pysznie-i-miedzynarodowo-wygrala-tradycja#sigProGalleriab622a4fc31