Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Zbieramy nakrętki dla Oliwiera z Kozienic
02 maj 2024, 19:16
Zapraszamy na imieniny króla do Kozienic
02 maj 2024, 17:57
Oprysk przeciwko chrabąszczom – lepiej nie wchodzić do lasu
02 maj 2024, 17:21
Czołowe zderzenie busów za Białobrzegami
02 maj 2024, 11:41
Tomasz Łuczkowski: Będę się przyglądał pracy burmistrza i urzędu z innej perspektywy
30 kwietnia 2024, 16:51
Zatrzymana po kradzieży z kościoła
30 kwietnia 2024, 14:56
Na majówkę do lasu
30 kwietnia 2024, 09:30
W niecałe 10 minut dwa razy wpadł w ręce drogówki
29 kwietnia 2024, 13:20
Kamil Kubicki za Grzegorza Pieca
29 kwietnia 2024, 13:16
Szydłowiec zaprasza na „Zygmunty”
29 kwietnia 2024, 11:17
Obchody 3 maja w Kozienicach
29 kwietnia 2024, 11:55
Dwóch nietrzeźwych kierujących doprowadziło do zderzenia
29 kwietnia 2024, 11:29
NAJNOWSZE
1
Zbieramy nakrętki dla Oliwiera z Kozienic
2
Zapraszamy na imieniny króla do Kozienic
3
Oprysk przeciwko chrabąszczom – lepiej nie wcho...
4
Czołowe zderzenie busów za Białobrzegami
5
Relikwie rodziny Ulmów w paradyskim sanktuarium
6
Litania Loretańska wyśpiewana na podwórzach
7
W 20 rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej
8
20 lat w Unii Europejskiej. Jak zmienił się Radom?