Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 208.

RADOM

Laur Marszałka dla produktów regionu radomskiego

piątek, 08 maj 2015 13:54 / Autor: Magdalena Gliszczyńska
foto: mazovia.pl
Magdalena Gliszczyńska

Miód ze spadzi iglastej z pasieki Łukasza Murawskiego z Woli Wacławskiej (powiat radomski), bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy z Zakładu Cistkarsko-Piekarniczego „Sylwia” z Czyżówka (powiat białobrzeski) oraz  powidła śliwkowe bez cukru z Przetwórni Owoców i Warzyw Czesława Caryka z Pająkowa (powiat zwoleński)  - produkty i ich producenci z regionu radomskiego znalkeźli się w gornie laureatów nagrody Marszałka Mazowsza. Wczoraj w Warszawie odbyła się uroczysta gala konkursu o Laur Marszałka za 2014 r. Wśród wystawców nie zabrakło m.in. pszczelarzy, piekarzy i cukierników, którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody.
 

W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy.
 
– Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru – producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik.
 
Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
 Szczegółowa lista laureatów na www.mazovia.pl