RADOM
Wałki w dłonie!
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pączków, jednak wiele osób od "sklepowych" woli pączki domowe:
Jednak, żeby pączki wyszły idealnie, należy przede wszystkim pamiętać o odpowiedniej temperaturze oleju, w którym będą smażone – przypomina Ewa Jankowska-Różańska – współwłaściciel jednej z radomskich cukierni:
Ważne jest również nadzienie. Jak mówi Ewa Jankowska-Różańska, wybór jest bardzo duży: - Cukiernicy przygotowują pączki z z różnymi nadzieniami: z czekoladą, bitą śmietaną, różnymi smakami dżemów i konfitur, jednak największym powodzeniem cieszą się pączki z konfiturą różaną, polane lukrem i posypane skórką z pomarańczy.
W Tłusty Czwartek jemy również faworki. Przy ich smażeniu również warto zastosować się do rad cukierników:
W Tłusty Czwartek warto zjeść chociaż jednego pączka, bo jak mówi jeden z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.