Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: Najświętsza Maryja Panna, Matka Dobrej Rady
Dziś jest: Piątek, 26 kwietnia 2024

KULTURA

Wkoło zioło - Kawowy know-how

poniedziałek, 16 listopada 2020 12:57 / Autor: Elżbieta Warchoł
foto: MOK Amfiteatr
Elżbieta Warchoł

Wszystkich miłośników ziół i przypraw MOK Amfiteatr zaprasza na warsztaty w nowym cyklu "Wkoło zioło". Na początek - 25 listopada - kawa! Warsztaty odbywają się on-line. Rejestracji i płatności za udział w warsztatach należy dokonać do 17 listopada

Kawowy know-how. Czy lubicie pić kawę? Czy chcielibyście wiedzieć o niej więcej? Kawa kawie nierówna, dlatego MOK Amfiteatr przygotował warsztaty on-line o tym, co wpływa na smak kawy. Kiedy? 25 listopada od godz. 18. Warsztaty będą składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. Otrzymacie przesyłkę z kawami z różnych części świata i będziecie mogli je porównywać, kierując się naszymi wskazówkami. Zastanowimy się też nad tym, czy kawa może być w ogóle zdrowa? Zapraszamy! - mówi Katarzyna Wiśniewska z MOK Amfiteatr.

Zarejestruj się: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeQzN8kpMXAO7i4HI5OgF2fAbr5bNEYUSn5LhxyJ47rrMfclQ/viewform

Informacje praktyczne: Czas trwania: 1 h 20 min Zapisy do 24.11. Koszt: 50 zł. Nr konta 07 1240 3259 1111 0000 2989 9522

Paczkę warsztatową wyślemy po otrzymaniu wpłaty za udział w warsztatach. Wpłaty należy dokonać na konto do dnia 17.11 - wyjaśnia Katarzyna Wiśniewska.

Adres mailowy do potwierdzenia wpłat: veronika.amfiteatr@gmail.com

Prowadzący:

Gabriel Oprządek - właściciel Kawiarni Karowa 20, szkolący jej pracowników oraz baristów innych kawiarni w technikach przygotowania kawy. Uwielbia cieszyć się świeżym i smacznym naparem kawowym podczas podróży, które odbywa z żoną, całą rodzina lub samotnie. Kiedy dotarł w rumuńskie Karpaty do miejsca zwanego Focul Viu, gdzie ogień tryska z ziemi, zaparzył na nim kawę :)

Magdalena Oprządek - geografka, która po poznaniu roślin tatrzańskich nie miała już wątpliwości, czym będzie się zajmować w życiu. Rośliny! Jej pasją jest zarażanie ludzi szacunkiem i zamiłowaniem do świata roślin. Zajmuje się edukacją w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego oraz współprowadzi w mężem kawiarnię Karowa 20. Gdy nie ma jej w pracy, zapewne wspina się ze swoimi synami po drzewach w nadwiślańskich łęgach lub parzy herbatę z dzikich roślin jadalnych w czasie jednego ze swych biwaków.

Jak to działa?

Cieszymy się, że spotkamy się on-line, by móc lepiej poznać najpopularniejszy napój na świecie, jakim jest kawa! - napisali prowadzący zajęcia. Zachęcamy Was, byście zarezerwowali sobie spokojne półtorej godziny na tę aktywność. W pierwszej części warsztatów opowiemy o tym, co wpływa na smak kawy, więc warto, byście przygotowali sobie kartkę i długopis do robienia notatek. W części praktycznej będziemy próbować kaw, dlatego prosimy, byście zaopatrzyli się w:

-czajnik do zagotowania wody (najlepsza jest woda filtrowana)

-młynek do mielenia kawy (jeśli ktoś z Was chce zakupić młynek ręczny, przydatny w terenie, możemy polecić młynki z naszej strony internetowej: https://karowa20.pl/kategoria/akcesoria-kawowe)

-6 szklanek i 6 łyżek